Suriye'deki savaşın 5. yıldönümünde, Fransa'nın önde gelen gazetelerinden Liberation tamamen Suriyeli gazeteciler, fotoğrafçılar ve yazarların hazırladığı 20 sayfalık bir özel sayı çıkardı.
Liberation özel sayısının tamamen kırmızı renkte hazırlanmış kapağında Liberation'un Arapça karşılığı olan Tahrir adı ve Suriyeli karikatürist Juan Zero'nun bir bombanın kuyruğundaki dönme dolapta eğlenen çocukların görüldüğü çizimi yer alıyor.
20 sayfalık özel sayıda Suriye'nin savaşla harap olmuş şehirlerinden günlük yaşam öyküleri, ölü sayısını hesaplamanın güçlükleri, petrol ticaretiyle ilgili detaylar ve Rusya'nın çatışmadaki yeni rolü gibi konularda yazı ve haberler var.
Liberation Suriye özel sayısının sanat sayfasında, ülkedeki savaş ortamının etkisiyle ortaya çıkmış eserler üzerinde durulmuş.
'Gazetecilerin çoğu Türkiye'de sürgün'Özel sayı fikrinin arkasındaki sivil toplum kuruluşlarından İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Benedicte Jeannerod, "Bu gazetenin hazırlanmasına katkıda bulunan gazeteciler, 2011 yılında yaşadıkları şehirlerde gizlice gazeteler çıkarıp dağıtan genç protestoculardı" diyor.
Liberation gazetesinin genel yayın yönetmen yardımcısı Johan Hufnagel, "Çoğu bugün Türkiye'de sürgün hayatı yaşıyor" diye ekliyor.
Liberation gazetesi yöneticileri, özel sayı ile Suriyelilerin günlük hayatının anlatılmasını amaçladıklarını söylüyorlar.
Suriye'de beş yıldır devam eden savaşta 250 bini aşkın insanın öldüğü tahmin ediliyor.
2011'deki kitlesel gösterilerden çatışmalara geçilmesinden bu yana ülkenin yirmi milyon civarındaki nüfusunun yarıdan fazlası yerinden oldu ve milyonlarcası ülkeyi terketmek zorunda kaldı.
Liberation, 1973 yılında Fransız düşünür ve yazar Jean-Paul Sartre'ın da aralarında bulunduğu bir grup sol aydın tarafından, editöründen temizlikçisine herkesin aynı maaşı aldığı bir gazete olarak çıkarılmaya başlamıştı.
O günden bu yana değişim geçiren gazete bugün Fransız merkez soluna hitabediyor ve kendi içinde de daha geleneksel hiyerarşik bir yapılanmaya sahip.