Liberya’da 53.000 Savaşçı Sivil Hayata Geçiyor

PKK’nın geri çekilme süreci devam ederken, Liberya’da 1989-2003 yılları arasında yaşanan iç savaşın ardından 53...

PKK’nın geri çekilme süreci devam ederken, Liberya’da 1989-2003 yılları arasında yaşanan iç savaşın ardından 53 bin savaşçının silah bırakarak sivil hayata dönme çalışmalarında görev alan Türk polisleri, deneyimlerini kitaplaştırdı.

4. Sınıf Emniyet Müdürü Mehmet Sevgili ile Emniyet Amiri Fatih Kolay’ın Öteki Adam yayınlarından çıkan Huzur İçin Geldik isimli kitabında Liberya’da 2003 yılından bu yana 4 aşamalı sürdürülen barış sürecinin detayları yer alıyor.

Liberya iç savaşı Türkiye ile benzerlik göstermiyor ancak PKK’nın silahsızlandırılması ve olaylara karışmamış örgüt üyelerinin eve dönüş aşamalarında atılması gereken adımlar için iyi bir model teşkil ediyor.

Reklam
Reklam

53 BİN SAVAŞÇININ YÜZDE 70’İ SİLAHLARA VEDA ETTİ

Birleşmiş Milletler (BM) Liberya Misyonu United Nations Mission In Liberia (UNMIL) tarafından 1 Ekim 2003 tarihinden bu yana yürütülen barış planında silahsızlandırma ve terhis aşamaları büyük ölçüde tamamlandı. 53 bin savaşçının yüzde 70’inin silah bıraktığı süreçte erkek, kadın ve çocuk savaşçılardan toplanan 100 binin üzerinde çeşitli çap ve menzile sahip silah imha edildi.

15 BİN SAVAŞÇI REHABİLİTASYONA TABİ TUTULDU

Eski savaşçıların sosyal hayatla bütünleşmelerinin sağlanmasının amaçlandığı üçüncü aşamada bugüne kadar 15 bin savaşçı rehabilitasyon ve eğitim faaliyetlerine tabi tutuldu. Ayrıca yaklaşık 300 bin eski savaşçı da BM’nin kliniklerinde ve lokal tıp merkezlerinde tedavi edildi.

İŞ BULMA SÜRECİ

Barış sürecinde, eski savaşçılara yararlı ekonomik alternatifler sağlanarak rehabilitasyon, iyileştirme ve onarım aşamasına gelindi.

BM, son iki proje kapsamında güvenlik, insan hakları, sağlık, eğitim, basın ve enformasyon, demokratik haklar, ulaşım, ticaret, sanayi gibi birçok alanda yenilikler ve yatırımlar yapıyor.

Reklam
Reklam

İç savaşın pençesinde 14 yıl (1989-2003) kalan Liberya'da kereste ve elmas kaynakları savaşan taraflarca yağmalanmış ve silahlanmayı finanse etmek için kullanılmıştı.

Liberya Misyonu, yerlerinden edilenlerin evlerine yeniden dönmesi için de önemli çalışmalar yürütüyor.

Emniyet teşkilatında yoğun ilgi gören kitapta Liberya’dan Haiti’ye kadar Türk polisinin diğer yurtdışı misyonları da anlatılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: