Libya Başbakanı Zeydan, Başbakanlık'ta Resmi Törenle Karşılandı

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık'ta resmi törenle karşılandı. 2012 Kasım...

Libya Başbakanı Ali Zeydan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Başbakanlık'ta resmi törenle karşılandı.

2012 Kasım ayında resmen göreve başlayan Ali Zeydan için Başbakanlık'ta resmi tören düzenlendi. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasının ardından Erdoğan ve Zeydan, tören mangasını selamladı. Başbakan Erdoğan ve Libyalı meslektaşı, Türk ve Libya heyetlerindeki bakanlarla tokalaştı. Ardından iki başbakan, Başbakanlık binasına girmeden önce tokalaşarak basına poz verdi.

Karşılama heyetinde kabineden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar da yer aldı.

Reklam
Reklam

Başbakan Erdoğan ve Libya Başbakanı, gerçekleştirecekleri ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyecek.

1970'li yıllarda Hindistan'da diplomatlık yapan Zeydan, 1980'den sonra Libya Ulusal Kurtuluş Cephesi'ne katılınca yaklaşık 30 yıl sürgünde yaşamıştı. Devrim sırasında ise Ulusal Geçiş Konseyi'nin Avrupa elçisi olarak çalışan Zeydan, 2012 seçimlerinde meclise girdi.

Libya'da Muammer Kaddafi'nin devrildiği sivil savaş öncesinde Cenevre'de insan hakları avukatlığı yapmakta olan Zeydan, devrimden sonra 2012 Libya Genel Ulusal Kongresi seçimlerinde Genel Ulusal Kongre'de milletvekili seçildi. Eski başbakan Mustafa Ebu Şakur güvenoyu alamayınca alamayınca Adalet ve İnşa Partisi'nden Muammed El Harari'ye karşı yarışarak, Kongre tarafından 93'e karşı 85 oyla Muhammed Cibril'in Ulusal Güçler Birliği'nden Başbakan seçildi. Resmi görevine Kasım 2012'de başlayan Ali Zeydan'ın kabinesi, Ulusal Güçler birliği, Adalet ve İnşa Partisi ve bağımsız milletvekillerinden oluşuyor.

Reklam
Reklam

Zeydan, Kaddafi karşıtı güçleri desteklemek için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'yi ikna etmede kilit rol oynayan bir isim olarak biliniyor.

Libyalı bazı bakanlar ve Genelkurmay Başkanından oluşan bir heyetle gelen Zeydan'ın ziyareti, Libya’da yeni hükümetin kurulmasının ardından kısa bir süre içerisinde gerçekleşiyor olması itibarıyla da önem taşıyor.

Zeydan'ın ziyaretinde Türkiye-Libya ilişkilerinin tüm veçheleriyle ele alınması, Türkiye'nin Libya’daki geçiş sürecine katkılarının artırılması imkânlarının değerlendirilmesi, ayrıca bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz