Libya: Kaddafi'ye tutuklama emrini tanımıyoruz

Libya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Albay Muammer Kaddafi için çıkardığı tutuklama emrini tanımadığını ve mahkemenin bir yetkisi olmadığını açıkladı.

Libya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Albay Muammer Kaddafi için çıkardığı tutuklama emrini tanımadığını ve mahkemenin bir yetkisi olmadığını açıkladı.

Mahkeme Libya lideri Kaddafi'yi ülkede dört aydır süren isyan sırasında sivillere saldırılması emri vererek insanlığa karşı suç işlemekle itham ediyor.

Hollanda'nın Lahey kenti merkezli mahkeme, Kaddafi'nin oğlu Seyfül İslam ve istihbarat sorumlusu Abdullah el-Sanussi için de tutuklama emri çıkardı.

Tutuklama emri, mahkemenin başsavcısı Luis Moreno-Ocampo'nun Mayıs ayındaki başvurusu üzerine çıkarıldı. Savcı, bu kişilerin sivillere karşı sistematik saldırılardan sorumlu olduğunu savunmuştu.

Reklam
Reklam

Moreno-Ocampo, Kaddafi'nin sivillere saldırı emrini bizzat verdiği gösteren delillere sahip olduklarını belirtmişti.

Libyalı yetkililer, daha önce mahkemeyi tanımadıklarını ve olası bir tutuklama emrinin kendilerini kaygılandırmadığını söylemişlerdi.

'Trablus tehdit altında'

Bu arada, Libya'da isyancılarla hükümet güçleri arasında başkent Trablus'un 70 kilometre yakınında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İsyancıların olduğu bölgedeki BBC muhabiri, bir gönüllü sağlık çalışanının çatışmada iki isyancının öldüğünü söylediğini aktarıyor.

İsyancılar Kaddafi yanlısı güçlerin çok daha fazla kayıp verdiğini savunsa da, bu iddiaları bağımsız kaynaklara doğrulatmak henüz mümkün değil.

Öte yandan Afrikalı liderler, Libya lideri Albay Muammer Kaddafi'nin, çatışmaların sona erdirilmesi için yürütülecek müzakerelere katılmamayı kabul ettiğini açıkladı.

Afrika Birliği'nin Libya ile ilgili yaptığı bir toplantıda duyurulan mesajda, "Albay Kaddafi'nin müzakere sürecinin bir parçası olmamayı kabul etmesinin" memnuniyetle karşılandığı açıklandı.

Reklam
Reklam

Başkent Trablus'a giden yolda stratejik bir noktada bulunan Bir Ayad köyündeki BBC muhabiri Mark Doyle, dünkü çatışmaların, hükümet güçlerinin isyancı birliklerin etrafını sarmaya çalışması nedeniyle başladığını söylüyor.

BBC muhabiri, çatışmalar sırasında, top atışları ve otomatik silahların yanı sıra NATO uçaklarının bombalamalarının duyulduğunu da bildirdi.

Nafusa dağlarında konuşlanan silahlı isyancıların gittikçe Trablus'a daha fazla yaklaştıklarını da söyleyen Doyle, iki güç arasındaki cephe çizgisinin sürekli kaydığını ve isyancıların ilerledikleri noktaları tahkim ettiklerini de ifade ediyor.