'Libya'da acilen ateşkeş sağlanmalı'

Arap Birliği başkanı Amr Musa'nın ardından İtalyan dışişleri bakanı Frattini de, NATO birliklerinin sebep olduğu sivil kayıplarına dikat çekti, yardım faliyetlerinin sürebilmesi için çatışmaların durması çağrısında bulundu.

İtalya, Libya'ya insani yardımların sürebilmesi için NATO'nun sebep oldukları da dahil olmak üzere tüm çatışmaların durması çağrısında bulundu.

Dışişleri bakanı Franco Frattini ayrıca NATO bombardımanının sonuçlarının ve hataları önleme konusundaki uygulamalarının açıklanmasını istedi.

İtalyan dışişleri bakanının çağrısı, salı günü Arap Birliği başkanı Amr Musa tarafından yapılan ateşkes çağrısının ardından geldi.

Musa'nın açıklaması NATO müdahalesine dair duyulan rahatsızlıkların yansıması olarak değerlendirilmişti.

Reklam
Reklam

Pazar günü, NATO birliklerinin füzeleri Trablusgarp'ta sivillerin yaşadığı bir yerleşim bölgesine düşmüş, ve Libya hükümetinden yapılan açıklamaya göre ikisi çocuk dokuz kişinin ölümüne yol açmıştı.

NATO birlikleri olayın füze sistemlerindeki teknik bir arızadan kaynaklanma ihtimaline dikkat çekmiş ve sivil kayıplarının yaşanmış olabileceğini yalanlamamıştı.

'NATO'nun güvenilirliği risk altında'

İtalyan dışişleri bakanı Frattini, İtalyan parlamentosunda yaptığı konuşmada insani yardım faliyetlerinin devam edebileceği bir hava koridorunun açılması için çatışmaların acilen durdurulması gerektiğini söyledi.

Frattini pazartesi günü yaptığı açıklamada hafta sonu sebep olduğu sivil kayıpları sebebiyle NATO'nun güvenilirliğinin risk altında olduğunu söylemişti.

Arap Birliği'nden Amr Musa da İngiliz Guardian gazetesine verdiği demeçte NATO'nun Libya'da sağladığı faydadan şüphe duyulduğu yönünde ifadeler kullanmıştı.

Askeri müdahalenin tek başına faydalı olmayacağını daha önce belirttiğini söyleyen Musa, sorunun çözümünde siyasi yolların denenmesi için elden gelen herşeyin yapılmasının gerektiğini belirtmişti.

Reklam
Reklam

Amr Musa bunun için uluslarası garanti altına alınan bir ateşkesin öncelikli olduğunu ve Libya'nın geleceğine dair fikirbirliğine varılacak bir geçiş sürecinin başlamasını önermişti.

Libya'daki NATO birliklerinin sözcüsü Yarbay Mike Bracken haftasonu yaşanan sivil kayıplarının NATO'nun güvenilirliğini şüphe altında burakmadığını ama Kaddafi rejiminin sivillleri kalkan olarak kullanmasını ortaya koyduğunu söyledi.

Libya'ya NATO müdahalesi, ülkedeki sivilleri korumak için uçuşa kapalı hava sahası yaratmak amacıyla Mart ayında gerçekleşti.

Müdahale Birleşmiş Milletler tarafından onaylanmış, ve mart sonunda NATO'nun görevi teslim almasına kadar Fransa, İngiltere ve ABD tarafından başlatılmıştı.