Libya'da asilerin mevzilerine yeni hava saldırıları

Kaddafi'ye muhalif güçlerin kontrolüne geçen petrol limanı Ras Lanuf'a yönelik yeni hava saldırıları haberleri geliyor. Uluslararası planda Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması planları hız kazandı.

Libya'da Albay Muammer Kaddafi'ye sadık güçler, asilerin elindeki petrol limanı Ras Lanuf'a yönelik yeni hava saldırıları düzenledi.

AP ve AFP haber ajanslarının muhabirleri, Ras Lanuf'un doğusunda asilerin mevzileri yakınlarına savaş uçaklarından füzeler atıldığını gördüklerini söylüyor.

Ölü ya da yaralılar hakkında henüz bir bilgi yok.

41 yıldır Libya'da iktidarda olan Muammer Kaddafi'yi devirmek isteyen asi kuvvetler Ras Lanuf'ta kontrolü cuma günü ele geçirmişti.

Asilerin bir sözcüsü, Kaddafi'nin temsilcisinden Libya liderinin ülkeyi terkediş koşullarını tartışmak üzere görüşme teklifi aldıklarını, fakat bu teklifi reddettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Bu iddiaya Kaddafi'nin makamından bir yorum gelmedi. Fakat Libya lideri bugüne değin televizyonlardan yaptığı açıklamalarda iktidarını asla devretmeyeceğini söyleyerek, muhalefeti yenilgiye uğratacağını vaadetti.

Libya'nın kendine has bir yönetim sistemine sahip olduğunu söyleyen Kaddafi, halk komiteleri vasıtasıyla demokrasinin işlediğini söylüyor.

Kendisinin hiçbir resmi konumda olmadığını belirten Albay Kaddafi, istifa etmesinin de bu durumda mümkün olmadığını kaydetti.

Trablus'taki BBC muhabiri Wyre Davies, Kaddafi'ye bağlı kuvvetlerin son günlerde önemli kazanımlar elde ederek ülkenin batısında konumlarını güçlendirdikleri inancında olduklarını bildiriyor.

Uçuşa yasak bölge Öte yandan Kaddafi güçlerinin isyancıların elindeki bölgelere hava saldırıları düzenlemesi, uluslararası arenada 'uçuşa yasak bölge' oluşturulması planlarına hız kazandırdı.

İngiltere ve Fransa, BM Güvenlik Konseyi'ne konuyla ilgili bir karar tasarısı taslağı hazırlıyor.

Konu, perşembe günkü NATO Savunma Bakanları toplantısında da ele alıncak.

Reklam
Reklam

Körfez bölgesindeki Arap ülkeleri uçuşa yasak bölge fikrine destek verdiklerini duyurdu.

Körfez ülkeleri Libya hükümetinin sivillere karşı güç kullanmasını kınadı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne Libya üzerinde bir uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısında bulundu.

Ancak BM'deki BBC Muhabiri Barbara Plett, uluslararası toplumun uçuşa yasak bölge konusunda görüş ayrılığı yaşadığını aktarıyor.

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, uçuşa yasak bölge kararı için Afrika ve Arap ülkelerinin vereceği desteğin hayati önemde olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de, uçuşa yasak bölge için bir BM kararı gerektiğini belirtti.

Rasmussen, 'Kaddafi ve rejiminin kendi halkına saldırmayı sürdürmesi halinde, uluslararası toplum ve BM'nin hiçbir şey yapmadan duracağını hayal edemiyorum' dedi.

'Kaddafi'den öneri' ABD yönetimi de Libya'daki duruma NATO müttefikleriyle beraber muhtemel bir askeri müdahaleyi değerlendirdiklerini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney isyancı grupları silahlandırmanın da değerlendirilen seçeneklerden biri olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Ancak Sözcü Washington'ın hala Kaddafi karşıtı grupları değerlendirdiğini vurguladı.

Bu arada, El Cezire televizyonu ve iki Arap gazetesi, Kaddafi'nin isyancı güçlere bir öneri getirdiğini duyurdu.

Henüz doğrulanamayan haberlere göre, Kaddafi geçen haftasonu Bingazi'deki isyancılara bir temsilcisini gönderdi

Kaddafi'nin temsilcisi aracılığıyla, kendisi ve ailesinin güvenliğinin sağlanması ve servetine dokunulmaması karşılığında iktidarı ve ülkeyi terk etmeye hazır olduğunu söyledi.

Ancak isyancılar Kaddafi'nin önerisini reddetti.