Libya'da İnşaat, Gıda Ve Sağlık Turizmi Sektörleri İşbirliği Toplantısı

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Antalya Ticaret ve Sanatkarlar Odası'nın (ATSO) işbirliği ile "Libya'da...

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Antalya Ticaret ve Sanatkarlar Odası'nın (ATSO) işbirliği ile "Libya'da İnşaat, Gıda ve Sağlık Turizmi Sektörleri İşbirliği Toplantısı" düzenlendi.

Antalya Ticaret ve Sanatkarlar Odası (ATSO) salonunda gerçekleşen toplantıya Libya Başkonsolosu Tarek El Azhari, Türkiye-Libya Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Atasoy, BAKA Antalya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Alaaddin Özyürek, Türkiye'deki Libyalı hastalardan sorumlu Ez Eldeen Maliha, Libya Eski Bayındırlık Bakanlığı Türkiye sorumlusu Ahmed Laikhder ve işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan ATSO Başkan Yardımcısı Adnan Özen ortak tarih, kültürel bağlar ve 1975 yılından bu yana Türk firmalarının Libya'da yaptığı projelerin ikili ilişkileri kuvvetlendiren etkenlerden olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu petrol ve yan ürün pazarında Libya'nın önemli bir paya sahip olduğunu kaydeden Özen Libya'da yaklaşık 200 Türk firmasının bulunduğunu ve yaklaşık 25 bin Türk vatandaşının çalıştığını belirtti. Özen konuşmalarını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Hükümetimiz Libya'daki değişim ve gelişim sürecini desteklemeyi sürdüreceğini ve ülkede istikrarın yerleşmesi sürecinde Türkiye'den istenilen her alanda katkı vereceğini açıkladı. Bizler de Libya'nın kalkınma projelerini destekliyoruz."

Antalya'nın ekonomik yapısının sadece tarım, turizm ve ticaretle sınırlanmadığını söyleyen Özen, özellikle son yıllarda sanayi, inşaat ve sağlık alanlarında da çeşitlilik gösterdiğine değindi. Özen bu tür ziyaretlerin her iki ülkenin güçlü ve zayıf sektörlerini birbiri ile tamamlamak, orta güç oluşturmak adına yaralı olacağını da belirtti.

Antalya'ya yaklaşık 3 bin 500 civarında yaralı Libyalı getirildiğini söyleyen Türkiye-Libya Dostluk Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Atasoy, bunun Antalya potansiyelini tanımaları ve ekonomisine katkıda bulunmaları için önemli olduğunu kaydetti. Libya'nın Türk ihracatına ihtiyacı olduğunu ifade eden Atasoy gıda maddesine büyük talep olduğunu belirtti. Libya'da İspanyol, Fransa gibi ülkelerinden gelen malların olmasına rağmen Türk mallarının Libyalılar tarafından gözü kapalı olarak alındığını ifade eden Atasoy, Türk işadamlarına seslenerek, "Libya'ya ihraç edilen malların tüketici bilincine uygun şartlarda üretilmiş olması lazım. Bunlara dikkat edilirse Libya'daki iş adamları orada başarılı olacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Libya'nın sağlık konusunda Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydeden Atasoy, Libya'da savaştan sonra 85 bin civarında yaralı bulunduğunu belirtti. Bu yaralılardan bir kısmının Türkiye'de tedavi olunduğuna da değinen Atasoy konuşmalarını şöyle sürdürdü:

"Burada esas mevzu psikolojik tedavi. Savaşta psikolojisi bozulmuş insanların tedavisi söz konusu. Ayrıca yaralılar arasında plastik cerrahi konusu ön plana çıkıyor. Bu hastaların Türkiye'ye getirilmesi yerine Libya'da tedavi olunması daha mantıklı. Libya'da hastaneler açılması için imkanlar mevcut, yeter ki yapmak isteyelim."

Türkiye'nin Çin'den sonra Libya'da en çok iş yapan ülke olduğunu söyleyen Libya Eski Bayındırlık Bakanlığı Türkiye sorumlusu Ahmed Laikhder, Libya'da 22 büyük üniversite projesi olduğunu ve burada Türk firmalarının büyük rol oynayabileceğini belirtti. Libya'da altyapı projelerinin çok fazla olduğunu kaydeden Ahmed Laikhder, 5 tane büyük limana ihtiyaç olduğunu ve Türk işadamlarının burada rahatça iş yapabileceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Türk şirketlerinin inanılmaz şekilde büyüdüğünü kaydeden Libya Başkonsolosu Tarek El Azhari ise Libya'da bu şirketler için çok fazla işler olduğunu belirtti. Türkiye'nin Libya'ya hem insani hem de ekonomik açıdan yardımda büyük rolü olduğunu söyleyen Azhari, "Türkiye Libya'da savaşta yaralanan hastalara inanılmaz büyük destek verdi. Türkiye hükümeti Libya'da değeri 500 milyon dolar olan 20 hastane inşa etmeye söz verdi. Savaştan önce 140'tan fazla Türk firması Libya'da çalışmaktaydı. Savaş yüzünden birçok firmanın işi aksadı. Yeni Libya hükümet bu firmaların geri dönmesi ve başladıkları işin devam etmesini istiyor" şeklinde konuştu.

Türk hükümetinin Libya ile değişik konularda iş birliği yaptığını, bunlardan en önemlisinin ise eğitim olduğunu ifade eden Başkonsolos El Azhari "600 Libya polisi Türkiye'de eğitim görüyor. Ayrıca Libyalı iş adamları Türkiye'de eğitim görmek istiyorlar" dedi.

Toplantı soru ve cevapların ardından sona erdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: