Libya'da isyancılar ve Kaddafi denetimindeki kuvvetler arasındaki mücadele doğudaki Ecdebiye ile petrol merkezlerinden Mersa-ül Bureyke üzerinde yoğunlaşıyor.
İsyancılar dün çekildikleri Bureyke'ye (Brega) gece geç saatlerde girerek bölgeyi yeniden ele geçirdiklerini, Kaddafi'nin seçkin birliği Hamis Tugayı'ndan bazı askerleri esir aldıklarını öne sürüyor.
Libya liderinin emrindeki kuvvetler ise hava ve karadan bombardımanla isyancıları kentten çıkardıklarını ve denetimi ele aldıklarını duyurmuştu.
Kentte sürekli değişen dengeler ışığında tarafların çelişkili iddialarını doğrulamak mümkün değil.
Hafta sonunda da kentin bir kaç kez el değiştirdiği haber verilmişti.
İsyancılar kenti yer yer ele geçirse de, haftalardır süren çatışmalar ardından denetimlerini sürdürmekte giderek daha fazla güçlük çekiyor.
Kaddafi güçlerinin, isyancıların kalesi sayılan doğudaki Bingazi kentinden önceki son büyük yerleşim olan Ecdebiye'ye de ulaştığı bildiriliyor.
Ecdebiye'den patlama sesleri geliyor.
Hükümet denetimindeki birliklerin son günlerde hız kazanan taarruzu karşısında bu bölgedeki Ras Lanuf da yeniden Kaddafi kontrolüne geçmişti.
İsyancıların batıdaki kalesi Mısrate kentinden de topçu ateşi sesleri geliyor.
Libya'nın ikinci büyük kenti olan Bingazi'deki isyancıların komutanı da uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrılarını yineledi ve adamlarının hava akınlarıyla baş edebilecek durumda olmadığının altını çizdi.
Fransa BM Güvenlik Konseyi'nde ülkede uçuşa yasak bölgeler ilan edilmesi için girişimlerini sürdürüyor.
Bu girişimlere Arap Birliği de destek veriyor. Ancak uçuşa yasak bölge konusunda Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin çekinceleri var.
Erdoğan'dan Kaddafi'ye telkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan El Arabiya televizyonuna verdiği mülakatta, Muammer Kaddafi'ye arkasında halk desteği olan bir cumhurbaşkanı ataması telkininde bulunduğunu söyledi.
Gerek Kaddafi gerekse oğlunu arayarak görüştüğünü kaydeden Erdoğan, olayların arkasındaki nedenlere iyi bakılması gerektiğini ve halkın taleplerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini de savundu.
Erdoğan Kaddafi'nin bu yönde olumlu adımlar atacağı umudunu dile getirdi.
Erdoğan Libya'ya NATO müdahalesine muhalefetini de yineledi ve bunun çok kötü sonuçlar doğuracağını söyledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, Kaddafi'nin iktidarını sürdürmesi durumunda Libya'nın yine dünyadan tecrit edilmiş bir "parya devlet" haline geleceğini savundu.
Hague bugün Paris'te G8 dışişleri bakanları ile Libya konusundaki seçenekleri değerlendirecek. Uzmanlar, taraflar bir diplomatik yol haritası üzerinde uzlaşabilene dek Kaddafi'nin sahada zafere ulaşmış olabileceğine dikkat çekiyorlar.
BM'de veto hakkı olan Rusya ve Çin bu girişimlere mesafeli duruyor. Ancak bugün Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nden önerileri hakkında bilgi istedi.
Olası bir karar halinde, uygulamada rol üstlenmesi beklenen NATO'nun tek Müslüman ülkesi Türkiye ise bu fikre karşı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul'da yaptığı bir konuşmada, "Dışardan yapılacak müdahalelerin, özellikle askeri yöntemlerin, çözüme katkı sağlamadığını, sorunu çok daha derinleştirdiğini ne yazık ki başka örneklerde gördük ve yaşadık. Dolayısıyla, Libya'ya veya bir başka ülkeye yapılacak bir NATO müdahalesini, bir askeri operasyonu son derece faydasız görüyor, faydasız olmasının ötesinde tehlikeli sonuçlar doğurabileceği kaygısını taşıyoruz." dedi.
Bu arada Kaddafi ülkesindeki Rus, Çinli ve Hintli büyükelçilerle görüşerek isyan sırasında büyük darbe alan petrol sektörüne yatırım yapmalarını istedi.
Kaddafi kuvvetlerinin ilerlediği haberleri üzerine uluslararası piyasalarda ham petrol fiyatları düştü.