Libyalı isyancıların komutanı öldürüldü

Kaddafi'nin bakanıyken saf değiştirip isyancıların komutanı olan Abdülfettah Yunus silahlı saldırı sonucu öldürüldü. İsyancılar, sorgulamaya çağırdıkları Yunus'u Kaddafi yandaşlarının öldürdüğünü söyledi. Ancak henüz yanıtsız kalan sorular var.

Libya'daki isyancı gruplar, askeri birliklerinin komutanı General Abdülfettah Yunus'un öldürüldüğünü açıkladı.

Ulusal Geçiş Konseyi'nin başkanı Mustafa Abdülcelil General Yunus'un bir adli komisyon önüne çıkmak üzere cepheden çağırılmış olduğunu, Bingazi'ye giderken silahlı bir çete tarafından öldürüldüğünü duyurdu.

Abdülcelil, Yunus'un Kaddafi yanlısı saldırganların suikasti sonucu öldüğünü, sorumluların elebaşını yakaladıklarını söyledi.

Bununla birlikte olayın nasıl geliştiği konusunda çok az ayrıntı verilmesi, olayın şüphe ile karşılanmasına yol açtı.

Reklam
Reklam

Yunus, Şubat ayındaki ayaklanmanın başlamasına dek Muammer Kaddafi'nin içişleri bakanıydı. Saf değiştirmesi de isyancılar için önemli bir moral kaynağı olarak görülmüştü.

Trablus'taki BBC muhabiri Paul Reynolds, isyancılar arasında yine de generale güvenmeyenler olduğunu; hükümet yandaşlarının ise onu hain olarak gördüğünü söylüyor.

Sorgulanmaya giderken öldü

Yunus'un operasyonlar konusunda sorgulanmak istenmesinin gerisinde de Kaddafi ile bağlantılarının sürdüğü şüphesi bulunduğu yolunda haberler var.

Saldırıda generalin iki yardımcısı, Albay Muhammed Hamis ve Nasır el Mezkur da hayatını kaybetti.

Gün içinde gelen bazı haberlerde ise, doğrulanmamakla birlikte, Yunus ve iki kurmayının Libya'nın doğusundaki cephede tutuklandığı yolunda bilgiler vardı.

AFP olay ardından silahları ile açıklamanın yapıldığı yere giden bir grup savaşçının, yetkililere 'onu siz öldürdünüz' diye bağırdığını aktarıyor.

İsyancılar, bu olaydan kısa süre önce Tunus sınırındaki Gaziye kasabasını yoğun çatışmalar sonunda ele geçirdiklerini duyurmuştu.

Reklam
Reklam

İsyancılar beş aydır Muammer Kaddafi rejiminin sonunu getirmek üzere silahlı direniş yürütüyor.

İsyancılar Bingazi merkezli olmak üzere ülkenin doğu yakası ile batıdaki Misrata kentini ellerinde tutarken, Albay Kaddafi'nin kuvvetleri başkent Trablus ve ülkenin geri kalanında hakimiyetlerini sürdürüyor.

BM içinde çatlak

İsyancılara özellikle batılı ülkelerce verilen destek ise tartışma yaratmaya devam ediyor.

Güney Afrika'nın BM nezdindeki Büyükelçisi Baso Sangqu, isyancıların yandaşlarının BM yaptırımlarını çiğneme tehlikesi yarattığı uyarısında bulundu.

Sangqu'nun açıklaması İngiltere'nin isyancıların yönetimini meşru hükümet olarak tanıması ve onlara yardım için Libya'nın doldurulan mal varlıklarını kullanmak istemesine yanıt niteliğinde görülüyor.

Sangqu atılan adımların tehlikeli bir emsal yarattığını söyledi.

BBC muhabiri Barbara Plett, Libyalı isyancıların diplomatik kanallardan tanınmasının Güvenlik Konseyi'nde de gerilimi artırdığını kaydediyor.

Rusya başta olmak üzere Güvenlik Konseyi üyelerinden bazıları daha önce pek çok kez NATO'yu Libya'nın iç çatışmalarında taraf olmakla suçlayarak eleştirmişti.

Reklam
Reklam

NATO'nun operasyonları ise devam ediyor. Başkent Trablus semalarında bu gece de savaş uçaklarının duyulduğu ve kent merkezini sarsan patlamalar olduğu haber veriliyor.

BM'nin sivillerin korunması amacıyla verdiği yetki doğrultusunda NATO Trablus çevresinde aylardır hava saldırıları düzenliyor.