Libya'nın geleceği bölünmüş ordusunun elinde

Uzmanlar, Libya'nın geleceğini uluslararası toplumun değil, ordusunun belirleyeceğini söylüyor. BBC muhabiri Shahzeb Jillani, ülkenin bölünmüş ordusunu anlatıyor.

Shahzeb Jillani

BBC

Libyalılar ordunun eğitimsiz ve zalim olduğunu düşünüyor

Libya lideri Kaddafi'nin ülkedeki göstericilere karşı uyguladığı şiddet dünya liderleri tarafından eleştirilmişti.

Ancak uzmanlar, Kaddafi'nin kaderinin uluslararası toplumun değil, Libya ordusunun elinde olduğunu düşünüyor.

Ülkenin kaderini belirleyecek ordu ise, bölünmüş durumda.

Ülkenin doğusunda taraf değiştiren askerler ve haftanın başında Malta'ya kaçan yüksek rütbeli Libya hava kuvvetleri mensupları da bu bölünmüşlüğe işaret ediyor.

Reklam
Reklam
  1. bölük endişe verici Libya ordusu, ülkenin en büyük üç aşireti olan Kaddaf, Megrah ve Varfela'ya mensup askerlerden oluşuyor.

Mevcut zor durumda Kaffadi'nin, Kaddaf aşiretinden ve ailesiyle yakın bağları olan subaylara yaslanması beklenebilir.

Bu subaylar arasında Kaddafi'nin 32. bölüğün komutanı olan oğlu Hamis de var.

Bu özel bölüğün ordunun en donanımlı ve hükümeti protestoculardan koruma kapasitesi en yüksek bölüğü olduğu düşünülüyor.

Bu bölüğe benzer endişeler uyandıran diğer gruplar ise Kaddafi tarafından 80'lerde, Libya'da ve uluslararası olarak operasyonlarda yer almak için oluşturulan paramiliter birlikler ve milisler.

Bu gruplar arasında Halkın Milisleri, İslam-Arab Birliği ve Pan-Afrika Birliği de var.

Pan-Afrika Birliği, iç isyanları bastırmak için yabancı paralı asker kullanmasıyla biliniyor.

'Ortada ordu kalmayabilir' Halkın silahlı kuvvetlere büyük ölçüde saygı duyduğu Mısır'ın aksine, Libyalıların çoğu ordularının profesyonel olmadığını, yeterli eğitim almadığını ve acımasız olduğunu düşünüyor.

Reklam
Reklam

Dolayısıyla, bu noktada, Libya'nın güvenlik güçlerinin halk desteğiyle Trablus'un yönetimini ele geçirmesi olası görünmüyor.

Böyle bir durum ancak şiddet devam eder ve komutanlar taraf değiştirirse mümkün olabilir.

Önümüzdeki dönemde yaşanacaklar aynı zamanda Kaffadi'nin hangi koşullar altında iktidarı bırakmak zorunda kalacağıyla da yakından ilişkili olacak.

Bazı uzmanlar, Kaddafi'nin iktidarı uzun süren bir iç çatışma sonrasında bırakmasının, açılacak iktidar boşluğunu dolduracak bir ordu kalmamış olması anlamına geleceğinden korkuyor.