Libya’ya Ak Parti modeli

Libya’da İslamcılar, Kaddafi sonrası dönemde ülke siyasetinde söz sahibi olmak için, Ak Parti benzeri bir parti kurma hazırlığında. Libya Ulusal Geçiş Konseyi’nin (UGK) Başkanı Mustafa Abdülcelil, ağustos ayından bu yana Tunus’ta bulunan eski Başbakan El Bağdadi El Mahmudi’nin iadesi halinde adil yargılanacağını söyledi.

Abdülcelil, “Libya halkına karşı eylemlerine rağmen, önce El Mahmudi’ye güvenli bir yer, daha sonra adil yargılama garanti edeceklerini” belirtti. Tunus mahkemesi, hafta başında El Mahmudi’yi Libya’ya iade etme kararı almıştı.

Aylar süren çatışmaların ardından, devrik lideri Muammer Kaddafi’nin ölümünün ardından yeni bir döneme giren Libya’da İslamcı kesim, kendi partilerini kurmaya hazırlanıyor. Kaddafi döneminde 8 yıl hapis yatan, daha sonra ise Katar’a sürgüne giden din adamı Ali el Sallabi’nin liderliğinde oluşturulan hareketin şu anki adı “Özgürlük, Adalet ve Kalkınma için Ulusal Topluluk’’. İktidar değişikliğinin ardından ülkesine dönen El Sallabi, Telegraph Gazetesi’ne verdiği demeçte, hareketin Libya Anayasası’nın şeriat hukukunu esas almasını desteklediğini, buna karşın ılımlı olacaklarını ve Türkiye’deki Ak Parti ile Tunus’taki Ennahda gibi partileri model alarak “demokratik siyaset” izlemeyi hedeflediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

“İslamcı değil, milliyetçi bir parti” olacaklarını savunan El Sallabi, İslamın genel prensiplerine ve Libya kültürüne saygı göstereceklerini vurguladı. Halen Trablus Askeri Konseyi’nin başkanlığını sürdüren “Libya İslami Mücadele Grubu”nun lideri Abdülhakim Belhaj’ın yakın müttefiki olan El Sallabi’ye, ülkenin önde gelen İslamcılarından bazılarıyla Ulusal Geçiş Konseyi’nin bazı üyeleri de destek veriyor.

Anahtar Kelimeler: