'Libya'yı yeniden inşa yıllar sürecek'

Ulusal Geçiş Konseyi'den yapılan açıklamada Kaddafi sonrasında Libya'nın yeniden inşası için en az on yıl gerekeceği belirtildi.

Libya'daki Ulusal Geçiş Konseyi'ne göre Kaddafi sonrasında ülke alt yapısını yeninden kurmak en az on yıl alabilir.

Geçiş Konseyi'nin Libya İstikrarlılaştırma Birimi'ni yöneten Ahmed Cehani tarafından yapılan açıklamada ülke altyapısının ciddi derecede ihmal edilmiş durumda olduğu belirtildi.

Cehani altyapı yeniden inşa çalışmaları kapsamında yapılması gereken öncelikli hamlenin Libya'nın ülke dışındaki mal varlıklarının dondurulması olduğunu söyledi.

İstikrarlılaştırma Birimi yöneticisi, 100 milyar dolardan fazla olduğu belirtilen bu kaynağın dışında uluslararası yardımın da gerekli olacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Ahmed Cehani yönetimindeki İstikrarlılaştırma Birimi, Kaddafi sonrası atılacak adımlar üzerinde çalışırken, birimin öncelikli hedefleri ülkeye ulaşan insani yardımın mücadelede zarar görenlere ulaşmasını sağlamak ve Libya ekonomisini ayağa kaldırmak.

Libya'da günde 1,6 milyon varillik günlük petrol ihracının, çatışmalar sonrasında günde 100,000 varile düşmesi, ekonomisinde yaşanan daralmayı gözler önüne seriyor.

Bu arada Libya'nın yurtdışındaki mal varlığının dondurulması kararı almış olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, bu meblağın 1,5 milyar dolarlık kısmını insani yardım amacıyla kullanılmasına onay verdi.