Liderlerin olumlu cevapları teşvik etti

Brüksel - AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Kıbrıs'taki her iki toplumun liderlerinin BM Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Gambari'nin mektubuna olumlu cevap vermelerinin, başlattıkları inisiyatifte sonuç almak için "kendilerini teşvik ettiğini" söyledi.

Tuomioja, yaptığı yazılı açıklamada, "Gambari'nin 16 Kasımda gönderdiği mektuptaki önerilerine Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları liderlerinin olumlu cevap vermelerinden memnuniyet duyduklarını" bildirdi. "İki toplumun teknik komitelerinin ve çalışma gruplarının temel konular üzerinde erkenden çalışmaya başlatılmasını bekliyoruz" denilen açıklamada, AB'nin BM önderliğindeki güven artırıcı önlemler çerçevesinde iki toplumlu ve paralel çalışmaya tam destek vermeye hazır olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, "İki liderin (Gambari'nin mektubundaki önerilere) olumlu cevapları, ayrıca Türkiye'nin üyelik müzakerelerinin kesintisiz sürmesini mümkün kılmak ve Kıbrıs'taki her iki toplumun durumunu iyileştirmek amacıyla AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın sürdürdüğü çabalara teşvik olmuştur. Bu çabalarımızın olumlu sonuçlanması, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm doğrultusundaki BM çabalarını ve iki toplumlu görüşmeleri desteklemek yolunda büyük bir adım olacaktır" ifadelerine yer verildi.