Limak, Diyarbakır’da 100 milyon TL’lik yatırım yapma kararı aldı

Türkiye’nin en büyük 3’üncü çimento üreticisi olan Limak Çimento Grubu, 2010’da Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nda...

Türkiye’nin en büyük 3’üncü çimento üreticisi olan Limak Çimento Grubu, 2010’da Diyarbakır Ergani Çimento Fabrikası’nda 1 milyon ton üretim gerçekleştirdi. Çimentonun yüzde 30’unu Kuzey Irak’a ihraç ederek 25 milyon dolar ihracat geliri elde eden Limak, Diyarbakır’da 100 milyon TL’lik kapasite artırma yatırımı yapmaya karar verdi. Limak Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, işsiz mühendislere istihdam çağrısında bulundu. Özdemir, PKK’nın şantiye basma eylemlerini ise doğru bulmadığını ifade etti. Özdemir, bölgede yatımlara devam edeceklerini belirterek, 2011 yılı içerisinde Ergani Çimento'nun kapasitesini yüzde yüz artırmak için 100 milyon TL yatırım yapacaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

ÇEVRECİ FABRİKA
Ergani’de bulunan fabrikanın Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya hitap ettiğini söyleyen Nihat Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: “2006 yılında Ergani Çimento Fabrikası’nı satın aldığımızda yıllık 500 bin ton üretim kapasitesine sahipti. O dönemlerde en büyük sıkıntımız fabrikanın çevreye verdiği atık tozdan oluşan zarardı. Ergani halkı bu durumdan çok şikâyetçiydi. Satın aldığımız yıl elektro filtre sistemi kurduk. Çimento üretim şartnamesine uygun 1 metreküpte atmosfere atılan toz miktarı olan 120 mg’ye indirdik. Çevre ve insana verdiğimiz önemden ötürü doğayı korumak için 10 milyon dolarlık bir yatırım yaptık. Alman FLS firması ihaleyi alarak 1 yıl içerisinde torbalı filtre sistemini tamamladı. Şimdi atılan gaz miktarı 1 metreküpte 10 mg’ye düştü. Hem biz hem Erganililer şimdi daha mutlu. Bacadan toz duman çıkmadığı için yöre halkı bize ‘fabrikanızı kapattınız’ diye sorular soruyor.”

DİYARBAKIR’DA 5 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR
Ergani’de bulunan Limak Çimento'nun 2010 yılı içerisinde 1 milyon ton çimento satışı gerçekleştirdiğini hatırlatan Nihat Özdemir, 310 bin ton çimentoyu Kuzey Irak ve Suriye’ye ihraç ettiklerini söyledi.
Doğu ve Güneydoğu’da yatırım yapmaya devam edeceklerini belirten Özdemir, Ergani Çimento Fabrikası’nın kapasitesini artırmak için 2 yıl içerisinde 100 milyon TL yatırım yapacaklarını belirtti.
Özdemir, “Ergani Limak’ta 250 kişi istihdam ediyoruz. Yeni yatım ile birlikte 80 kişi daha istihdam edeceğiz. Dolaylı olarak 5 bin kişiye ekmek veriyoruz. Bu bölge kriz anında bile büyüyen bir bölge oldu. Nedeni devletin alt yapı yatırmalarına verdiği önem, sürekli artan nüfusun konut ihtiyacı, özel sektör HES yatırımları ve Irak ile Suriye pazarı krizin teğet geçmesidir.

Reklam
Reklam

İŞSİZ MÜHENDİSLERE ÇAĞRI
Bölgede en büyük sorununun kalifiye eleman olduğunu sözlerine ekleyen Nihat Özdemir, “İşsiz mühendislere sesleniyorum. Benim kapımı mühendis diploması ile gelip iş isteyen hiç kimse geri çevrilmeyecektir. Ya şantiyelerde, ya fabrikalarda ya da HES’lerde istihdam edilecektir. Kurtalan Çimento fabrikasında düz mühendis olarak gelen Ali Can Marangoz şimdi Ergani fabrikamızın genel müdürü oldu. Hiç okumamış çocuklara meslek edindiriyoruz.” dedi.

PKK’NIN SALDIRILARI DOĞRU DEĞİL
Bölgede yatırım yapmanın veya yatımcı olmanın hiçbir zorluğunun olmadığının altını çizen Nihat Özdemir, “Ben Diyarbakır’da doğdum. Liseyi burada okudum. Üniversite olsaydı onu da burada okurdum. Bu bölgede yatırım yapmak bize her zaman haz verdi, gurur verdi. Bu bölgede yatırım yapmak hiç zoruma gitmedi. Bu bölgenin insanı ile bu bölgede büyümek istiyoruz." diye konuştu.
Bölgede faaliyet gösteren küçük firmalara rakip olmak yerine onların gelişmesine katkı sunmayı hedeflediklerini vurgulayan Özdemir, PKK’nın son dönemlerde şantiye basıp, işçi kaçırmalarına ise “Bu tür saldırıları doğru bulmuyorum. Bunlar bölgenin huzuruna güvenine ve ekonomisine zarar verir. Sonuçta bu yatırımları yaptıktan sonra altına lastik bırakıp başka yere taşımayacağımıza göre herkes yatırımların artması için destek olmalıdır. Ben yatırım için gittiğim her yerde, hangi partiden olduğuna bakmadan ziyaret ederim. Biz burada yerli insanlarımız iş sahibi yapmak istiyoruz. Bölgede başarılı olmamızın en büyük nedeni insana ve çevreye verdiğimiz değer." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz