"Limanlar açılmazsa kriz çıkmaz"

AB'nin Türkiye'nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasını istemesi değişik yorumlara neden oluyor. AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, limanların açılmamasının büyük bir krize neden olmayacağını düşünürken, Steinmeier limanların açılmasının şart olduğunu savunuyor.

KRETSCHMER: KRİZ ÇIKACAĞINI SANMIYORUM

AB Komisyonu Türkiye Delegasyonu Başkanı Hansjörg Kretschmer, Türkiye'nin Aralık ayındaki AB Konseyi toplantısından önce limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmaması halinde büyük bir krizin ortaya çıkacağını sanmadığını söyledi.

Reklam
Reklam

Kretschmer, Kıbrıs konusunda, AB Konseyinin Aralıktaki toplantısından önce Türkiye'nin limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasını sağlayabilecek bir çözüm için

aktif şekilde çaba harcandığını ifade etti.

"Böyle bir çözümün tüm tarafların çıkarına olduğunu" kaydeden Kretschmer, "Ummuyoruz, ama o zamana kadar böyle bir çözüm bulunmasa bile çok büyük bir kriz olacağı gibi bir karamsarlık içinde değilim" diye konuştu.

"Türkiye'nin üyelik sürecini durdurmanın ne Ankara'nın, ne de AB'nin yararına olacağını" kaydeden Kretschmer, "Türkiye'nin limanlarını açmaması durumunda, AB'nin vereceği tepkinin farklı şekillerde olabileceğine" işaret etti.

Kretschmer, "Böyle bir durumda üyelik sürecinin tamamen ya da uzun bir süre askıya alınmamasını umuyorum. Çünkü bu süreç, hem Türkiye'nin, hem de Avrupa Birliği'nin yararına..." diye konuştu.

"Müzakerelerin başlatılması için Ankara Anlaşması Ek Protokolünün imzalanması ve bunun uygulanmasının bir ön koşul olduğunu" belirten Kretschmer, "Biz müzakereleri açtık. Türkiye'nin de normalde görüşmelerin başlamasından önce yerine getirmesi gereken yükümlülükleri konusunda adım atmasını bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs konusunda çok hassas olan Türkiye kamuoyunun sonunda AB'nin ve Avrupa Komisyonunun, Türkiye'nin üyelik sürecini ilerletme konusunda çok ciddi olduğunu ve Türkiye'ye yardım etmeye çalıştığını anlayacağını belirten Kretschmer, kamuoyundaki AB karşıtı havanın yumuşayacağı umudunu dile getirdi.

STEINMEIER: "TÜRKİYE LİMANLARINI AÇMALI"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'nin Kıbrıs'tan gelen uçak ve gemilere limanlarını açması gerektiğini söyledi.

Steinmeier, bugün başkent Berlin'de AB'nin genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn ile yaptığı görüşmeden sonra ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Steinmeier, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ankara Anlaşması Ek Protokolüne uyması gerektiğini belirterek, "Türkiye'nin Kıbrıs'tan (Rum kesimi) gelen uçak ve gemilere limanlarını açması gerekir" dedi.

Türkiye'nin Kuzey Kıbrıslı Türklerle ilgili istekleri olduğuna işaret eden Steinmeier, şunları söyledi:

"Bu isteklerden biri bir mali düzenlemeydi. Bu şimdi kabul edildi ve uygulanması lazım. Diğer bir istek de Kuzey Kıbrıs'la AB arasında doğrudan ticareti öngören ve AB içinde hala tartışılan bir düzenleme. Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) vetosundan dolayı bu konuda çoğunluk sağlanamadı. Ancak tahmin edeceğiniz üzere gelecek yıl Türkiye'yle müzakerelerde ilerleme sağlamak amacıyla kulislerde Kıbrıs (Rum kesimi) ve Türkiye'yle yoğun görüşmeler yapılıyor."

Reklam
Reklam

Rehn de, Türkiye'ye karşı adil davranılması ve AB'nin verdiği sözlerde durması gerektiğini söyledi.

Rehn, AB'nin diğer yandan Türkiye'den istenilen kriterler konusunda da kararlı olması gerektiğini kaydetti.

Steinmeier, ABD'nin Küba'daki Guantanamo üssünde yaklaşık 5 yıl tutulduktan sonra serbest bırakılan Murat Kurnaz'ın, Afganistan'ın Kandahar kentinde tutulduğu süre içinde Alman askerleri tarafından da dövüldüğü şeklindeki iddialarla ilgili bir soruya karşılık da, bunların araştırıldığını şu ana kadar doğrulayacak bir şey bulunamadığını ve kendisinin de bu iddialara inanmadığını söyledi.