Limni'de Malatyalı Bilge "Niyazi-i Mısri" Anıldı

Malatyalı tasavvufçu ve şair Niyazi-i Mısri, kabrinin bulunduğu Yunanistan'ın Limni Adası'nda "Limni'de Malatyalı Bir Bilge: Niyazi-i Mısri" paneliyle anıldı.

Malatyalı tasavvufçu ve şair Niyazi-i Mısri, kabrinin bulunduğu Yunanistan'ın Limni Adası'nda "Limni'de Malatyalı Bir Bilge: Niyazi-i Mısri" paneliyle anıldı.

Malatya Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Malatya Valiliği, Malatya Belediyesi, TÜRKKAD ve Yunanistan Limni Belediyesi işbirliğinde Limni Adası'nda "Limni'de bir Malatyalı Bilge: Niyazi-i Mısri" konulu panel düzenledi.

Malatya ve İstanbul'dan 200 kişilik bir heyetin de yer aldığı organizasyonda, ilk olarak Niyazi-i Mısri'nin kabri ziyaret edildi.

Reklam
Reklam

Limni Belediyesi'ne gerçekleştirilen ziyaretin ardından Varos Parange Otel'de gerçekleştirilen panele Malatya Valisi Ulvi Saran, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, TÜRKKAD İstanbul Şube Başkanı Cemalnur Sargut, Yunanistan Kuzey Ege Vali Vekili Savaş Yarelcis ve Limni Belediye Başkan Vekili Dimitris Bulotis de katıldı.

Tasavvuf musikisiyle başlayan panelde konuşan Malatya Valisi Saran, Niyazi-i Mısri'nin manevi mirasını keşfetmek üzere Limni'ye geldiklerini belirtti.

Mısri'nin mirasının farklı din, dil, kültür ve mezheplere mensup kişileri bir araya getirdiğini vurgulayan Saran, "Farklı siyasi ve kültürel düşüncede olmak, farklı ülkelerde bulunmak, böylesine evrensel bir mesajı veren bir düşüncenin yayılmasında bir engel temsil etmiyor. Ayrıca yine burada bir araya gelişimiz, fikirlerin sanıldığından çok daha fazla etkili olduğunu, ekonomik güçten, siyasi zaferlerden, askeri başarılardan çok daha kalıcı ve etkili olduğunu gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Saran, Niyazi-i Mısri'nin sadece Türkiye veya Ege'nin değil, bütün dünyanın evrensel bir değeri konumunda olduğuna işaret etti.

Niyazi-i Mısri'nin hayatının önemli bir bölümünün Malatya'nın Battalgazi ilçesinde geçtiğini hatırlatan Saran, Battalgazi Ulucami yanında, Niyazi-i Mısri makamı düzenlemesi yönünde bir çalışma yapmayı planladıklarını ifade etti. Saran, cami etrafında 20 dönümlük bir alanın istimlak edildiğini ve yakında buranın nasıl bir yer olacağına yönelik fikir yarışması düzenleyeceklerini kaydetti.

-"Acıları unutmak bizim elimizde"-

Yunanistan'ın Kuzey Ege Bölge Vali Vekili Savaş Yarelcis de komşunun akrabadan da önemli olduğunu belirterek, "Madem biz çok yakın iki komşu ülkeyiz, tarihi acıların yaşandığı bir dönemin sonrasında yaşayan insanlarız, bu acıları unutmak, tedavisini sağlamak bizim elimizde. İki halkın ilişkisi halk arasında geliştirilen kültürel, sanat ilişkiler, ticari ilişkiler ve özellikle ruhani ilişkiler bizden yukarıdakilere bizim hükümetlerimize, bizim vermek istediğimiz mesajı çok zarif bir şekilde verecektir" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Yarelcis, her iki toplum için çok önemli bir kişi olan Niyazi-i Mısri'nin kabrinin Limni'de bulunmasının kendileri için önem taşıdığına dikkati çekerek, bugüne kadar bu değeri göremedikleri için katılımcılardan özür diledi.

Protokol konuşmalarının ardından akademisyenler, Niyazi-i Mısri'nin hayatı ve felsefelerini ele alan bir panel gerçekleştirdi.

Panelin ardından sanatçı Ahmet Özhan, Niyazi-i Mısri'nin şiirlerinden oluşan tasavvuf müziği konseri verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: