Limon Diyarından Muz Diyarına

Mersin'in Erdemli ilçesinde 600 dekara ulaşan muz üretim sahasından elde edilen gelirin 6 milyon liraya...

Mersin'in Erdemli ilçesinde 600 dekara ulaşan muz üretim sahasından elde edilen gelirin 6 milyon liraya ulaştığı bildirildi. Kilogramının yıllık ortalaması 1,5 liranın altına düşmeyen muz üreticisinin yüzünü güldürüyor.

Sektör temsilcisi ve aynı zamanda Ziraat Mühendisi Mustafa Besili, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de toplam muz üretiminin 210-250 bin ton arasında değiştiğini toplam tüketimin ise 450 bin tonu bulduğunu belirtti.

Besili, "Türkiye muz da yaklaşık olarak tüketiminin yarısını üretiyor diyebiliriz. Ancak son birkaç yıl içinde muzun daha kazançlı olması üreticileri muz üretimine yönlendirmiştir. Sera alını giderek artış gösteriyor" dedi.

Reklam
Reklam

Lamas limonuyla ünlenen limon diyarında muz üretiminin giderek yaygınlaştığını ve limon bahçelerinin yerini muz seralarının aldığını ifade eden Besili, "Limon diyarı Erdemli muz diyarı olma yolunda hızla ilerliyor. Lamas limonundan sonra lamas muzu da markalaşmaya başladı. İlçede üretim alanı artmakla birlikte 600 dekar muz üretim sahasından 4 bin 200 ton ürün hasat edilerek bu yıl yaklaşık 6 milyon lira gelir sağlandı" diye konuştu.

Muz üretiminde Türkiye ortalamasına göre açıkta dekar başına 4-4,5 ton ürün, serada ise 6,5 ton ürün hasat edildiğini anlatan Besili, "Verimli topraklara, daha uygun ve essiz iklim yapısına sahip olan Limonlu deltasında dekar başına rekor hasat gerçekleşiyor. Bazı çiftçiler dekarda 10 ton ürün almayı başarırken, ortalama 8 tonun altına düşmüyor" dedi.

5,5 dekar muz serasından 50 ton muz hasat eden ve halen serasında hasadı bekleyen muzların olduğunu dile getiren üretici Şahin Kalay ise, "3 yıl önce limon yetiştiriciliğini bırakarak, muz yetiştiriciliğine başladım. Alternatif olarak yetiştirdiğimiz üründen son derece memnunum. Yıllık satış ortalamamız kilogram bazında 1,5 liranın altına düşmemesi yüzümüzü güldürüyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: