Limon Turşusu

Hazırlanması oldukça kolay ve 2 hafta bekletildikten sonra yemeye hazır hale geliyor. Bu tarifte ölçü vermiyorum. Kullandığınız kavanozun hacmine göre içine koyacağınız limon sayısı değişecektir. Ben 850 ml.lik bir cam kavanozda 4,5 limon kullandım. Gelelim limon turşusunun kullanım alanlarına; salatalarda, et ve tavuk yemeklerinde kullanmak mümkün. Her salatanın üzerine bir miktar dilimleyip hem göze daha hoş hale getirebilir hem de limonun o güzel aromasını salatanıza ekleyebilirsiniz. Turşuyu açtığım gün ben de öyle yaptım. Akşam yemeğinde hamburgerin yanında yaptığım salataya limon kabukları doğradım, turşunun suyunu da salataya sos olarak kullandım. Bizde çok beğenildiğini söyleyebilirim.

Reklam
Reklam

Limonları yıkayın. Her bir limonun üzerinde bıçakla birbirine paralel dört tane derin kesik yapın ancak kestiğiniz yerleri koparmayın. Bu arada bir limonu önce ikiye kesin, sonra ikiye kestiğiniz parçalardan birini yine iki parçaya bölün.


Temiz bir cam kavanozun tabanını bir parmak kadar tuzla doldurun. Üzerine bir-iki defne yaprağı ve dört-beş tane karabiber koyun.


Limonların kesik attığınız yerlerine sıkıştırarak tuz doldurun. Limonları bastırarak kavanoza koyun. Yarım ve çeyrek limon parçalarını da kavanoza sıkıştırın.


Birkaç limonun suyunu sıkıp kavanoza ekleyin. Üzerine tekrar tuz koyun. Üzerini suyla tamamlayın. Kavanozun ağzına yaklaşacak kadar su ekleyin. Son olarak tekrar bolca tuz koyun. Defne yaprağı, birkaç tane karabiber ve varsa kişniş tohumu ekleyin. Kavanozun kapağını sıkıca kapatın.


Güneş görmeyen serin bir yerde kavanozu iki hafta açmadan bekletin. Bu arada ilk üç-dört gün kavanozu günde bir kez çalkalayın ve tuzun dağılmasını sağlayın.