Limon üreticisinin gözü TİGEM’de

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü’nün...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Dalaman Tarım İşletme Müdürlüğü’nün arazilerinde yetişen limonun ihalesi ikinci defa iptal edildi. Türkiye’deki limon piyasasının belirlendiği Muğla’nın Dalaman ilçesindeki ihalenin, katılan üç firmanın 20 parseldeki yaklaşık 4 bin 530 ton ürünün yarısını satın alması ve verilen fiyatların düşük olması sebebiyle TİGEM tarafından iptal edildiği belirtildi.
Dalaman Ziraat Odası Başkanı Ünatın Barın, “İhalede firmalar, 10 parseldeki 2 bin 500 ton limonu 49 kuruştan satın aldı. Geri kalan limonlarsa kaldı. Ülkemizdeki limon piyasası burada belirlendiği için TİGEM, fiyatın ucuz olması ve ürünlerin başında kalması sebebiyle ihaleyi iptal etti.” dedi. Muğla bölgesinde ihaleye girecek ihracatçı firmalar olmadığı için genellikle şehirdışından gelen firmaların katıldığına dikkat çeten Barın, “İhracatçı firmalar, fiyatları çok düşük veriyor. Normalde limonun maliyeti 50 kuruş, ancak 60 kuruşa satılırsa bir şeyler olur. Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçelerimizde 50 bin ton rekolte mevcut. Bütün üreticilerimiz, burada belirlenecek fiyatı dört gözle bekliyor.” ifadelerini kullandı.
TİGEM Ticaret Şefliği ve Mersin Ziraat Odası’ndan aldıkları bilgiler doğrultusunda, 15 Eylül 2011'e kadar limon ihracatçılarına verilecek 125 dolarlık desteğin Meclis’ten çıkacağı haberini aldıklarını belirten Barın, şunları söyledi: “Bu desteğin erken çıkması için Dalaman ve Ortaca ziraat odaları olarak gayretli bir çalışma yaptık, bakanlara ve milletvekillerine ulaştık. Ayrıca TZOP Genel Başkanı'yla da görüştük. Manisa'da 14 Eylül'de düzenlenecek Ziraat Fuarı’na, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker gelecek. Muğla il ve ilçe ziraat odaları başkanları olarak aramızda bir görüşme yaptık ve bir rapor hazırladık. Bunu, fuarda Bakan Eker’e takdim edeceğiz.”
TİGEM, Dalaman Tarım İşletmesi’nde 22 Ağustos 2011'de yapılan ilk ihaleyi iptal etmişti. 5 Eylül'deki ikinci ihalede ise daha önce de açık arttırma usulüyle yapılan ve 49 kuruştan yapılan satış, KDV eklenerek yapılmıştı. İhaleye ise SB Yatcılık İhracat İthalat Ticaret, Hüdaverdi ve Çetin Kılıç firmaları teminat yatırıp katılmıştı. Satışa çıkarılan 20 parselden 10 tanesindeki limon bahçesinin yedi parseline Hüdaverdi, birine Çetin Kılıç, ikisine SB Yatçılık alıcı olmuştu. 10 parseldeki ürünlere ise hiçbir firma teklif vermemişti. Dalaman TİGEM Müdürlüğü tarafından ihaleye çıkarılan 4 bin 530 ton üründen, ancak 10 parseldeki 2 bin 5 ton ürün fiyat verilerek satılmıştı. Üçüncü ihalenin, işletme lokalinde 19 Eylül 2011 günü tekrar yapılacağı bildirildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz