Bir toplumun düşüncelerini ve duygularını aktarmakta aracı olan kelimeler veya işaretlere dil denir. Aynı zamanda diller bir toplumun kültürünü ve yaşayış biçimini de barındırır. Türk toplumunun yaşayış biçimine ve kültürüne uygun kelimeler barındıran Arap dili, Türkçenin ihtiyacı olan kelimeleri haznesine katmasına yol açmıştır. Lisan kelimesi Arapça kökenli olup "lsn" kökünden gelen "lisān" sözcüğünden dilimize alıntıdır.
Lisan kelimesinin eş anlamı "dil" kelimesidir. Ancak dil kelimesi eş sesli bir kelimedir ve Türkçede üç farklı dil kelimesi vardır. Türkçede yazılışları ve söylenişleri aynı olup farklı anlamlar taşıyan kelimeler arasındaki anlamsal ilişkiye farklı isimler verilir. Bu isimler "eş adlılık, eş seslilik/sesteş, eş yazımlılık, eş gösterenlik" gibi kavramlardır. Bu kelimeler aynı gibi görünse de farklı anlamlar barındırırlar.
Dil kelimesi de eş seslileri olan bir kelimedir. Eş sesli bu kelimelerin anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Lisan kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük "insanların duygu ve düşüncelerini aktarmak için kullandıkları kelimeler veya işaretler" anlamına gelen "dil" kelimesidir. Lisanın eş anlamı olan dil kelimesi birbirinden farklı anlamlar barındırır. Lisan kelimesiyle olan anlamdaşlık bağını tam anlamıyla anlamak dil (II) kelimesinin anlamlarını incelemek gerekir:
Bu anlamlara bakılarak dil kelimesinin ilk anlamı, lisan kelimesinin anlamını büyük oranda karşılar.
Lisan kelimesinin eş anlamlısı olan sözcük, eş seslidir ve birbirinden farklı anlamlar barındırması bu kelimelerin arasındaki eş anlamlılık bağını kavramayı zorlaştırabilir. Bu yüzden lisanın eş anlamlısı kelimeyle kurulan örnek cümleleri inceleyebiliriz: