Lisanslı Depoculuk Projesi Kapsamında İtalya'ya Teknik Gezi

Aydın Osmangazi Ticaret Lisesi, Aydın Anadolu Teknik Lisesi öğretmen ve mezun öğrencileri, Aydın Ticaret Borsası...

Aydın Osmangazi Ticaret Lisesi, Aydın Anadolu Teknik Lisesi öğretmen ve mezun öğrencileri, Aydın Ticaret Borsası Genel Sekreteri, Eroğlu Zeytincilik personeli ve Zeytindostu Derneği üyelerinden oluşan 18 kişilik proje grubu Lisanslı Depoculuk Sisteminin işleyişi ile ilgili eğitim almak üzere İtalya'nın Modena şehrine gidiyor.

İtalya'ya gerçekleşecek teknik geziyle ilgili olarak açıklamalarda bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, "Proje grubu 05 Mayıs-26 Mayıs tarihlerini kapsayan hareketlilik projesi çerçevesinde, Lisanslı depoculuk sistemini ve lisanslı depolar sayesinde gelişen e-ticaretin üretici ve tüketiciye olumlu veya olumsuz etkilerini yerinde inceleme imkanı bulacak, eğitim sonucu sahip olacakları Europass belgeleri ile ülkemizde yaygınlaşacak lisanslı depolarda bilirkişi olarak görev alabileceklerdir. 3 haftalık eğitim programı dönüşü lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaştırılması ve bilinirliğinin arttırılması amacıyla yaygınlaştırma faaliyetleri gerçekleştirilecektir. 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanunu 2005 yılında yürürlüğe girmesine rağmen ülkemizde Lisanslı depoculuk sistemi bazı eksiklikler sebebiyle yaygınlaşamamıştır. Bu amaçla getirilen vergi düzenlemeleri 5904 sayılı kanun ile 2009 yılında yürürlüğe girmiştir. 5904 Sayılı kanun ile ürünlerin lisanslı depolara ilk tesliminde ve depoda kaldığı süreçteki borsa işlemlerine katma değer vergisi istisnası getirilmiştir. Bunun yanı sıra, mudi ile lisanslı depo işletmesi arasında yapılan sözleşmeler ve ürün senetleri damga vergisinden, ürün senetlerinin el değiştirmesinden doğan kazançlar ise 31 Aralık 2014 tarihine kadar gelir vergisi ve kurumlar vergisinden istisna tutulmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

Lisanslı depoculuk hakkında da bilgiler veren Bosnalı, "Lisanslı depolar yaygınlaştığında üreticiler; mahsullerini depolayabilecekleri sağlıklı, güvenli ve sigortalı depo imkânı elde edebilecek, fiyatların düşük olduğu hasat döneminde ürünlerini satmak yerine lisanslı depolara koyarak karşılığında aldıkları ürün senetlerini teminat göstererek uygun koşullarda kredi kullanabilecektir, sezon dönemlerinde değil yılın 12 ayı iç ve dış pazarlara kalitesi bozulmadan ürünlerini pazarlayabilecektir. Tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründeki işletmeler; ihtiyaç duydukları ürünler için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki ürünü kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde temin edebilecektir. Ayrıca bu işletmeler, ürün senetleri vasıtasıyla olası fiyat farklılıklarından korunabilecek, risklerini azaltabilecek ve ihtiyaçları halinde kredi kullanabilecektir. Yatırımcılar, depolara konulan ürünlerin karşılığında düzenlenen ürün senetlerini yeni bir yatırım aracı olarak kullanabilecektir. Ayrıca bu sistem sayesinde; tarım ürünleri ticareti kayıt altına alınabilecek, kaliteli üretim teşvik edilecek, tarımsal üretim miktarı ve kalitesi hakkında daha kesin veriler elde edilebilecek ve bu alanda daha etkili politikalar oluşturulabilecektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: