Lisanslı Haritacıların Yeminlerine El Konuldu

Üç yıl önce mahkemeler huzurunda yemin ederek büro açma yetkisi alan lisanslı haritacıların yetkileri geri...

Üç yıl önce mahkemeler huzurunda yemin ederek büro açma yetkisi alan lisanslı haritacıların yetkileri geri alındı. Ülke geneli yaklaşık 250 büronun kapatılmasına karar verildi. Gerekçe ise sınav usulleri gösterildi.

Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinin işini hafifletmek amacıyla hükümet, 2005 yılında 5368 sayılı kanunla lisanslı haritacıların alınmasına karar verdi. Büro açma yetkisinin alınması için lisanslı haritacılar sınava tabi tutuldu. Bin 200 harita kadastro mühendisinin başvurduğu sınavda 250 kişi sınavda başarı göstererek lisanslı harita bürosu açma yetkisi aldı. Sınavı başarı ile geçen adayların büro açmaları için Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne 18 bin liralık teminat yatırılması istendi. Ardından faaliyet göstereceği bölge mahkemesinde yemin etmesi istendi. 250 mühendis çalışacağı yerin sulh mahkemelerinde yemin ederek büro açtı.

Reklam
Reklam

3 yılın ardından bir vatandaş, "Sınav öncesi '4 yanlış bir doğruyu götürecek' denilirken, sınav anında yanlışların doğruları götürmeyeceği söylendi. Ben bu kural değişikliğini bilmiyordum, 6 soruyu boş bıraktım ve kaybettim" diyerek sınavın iptali için Danıştay’a başvurdu. Sonradan başvurusunu geri çekmesine rağmen Danıştay davaya devam edip sınavı iptal etti. Sınav iptal edilince noter tarzı faaliyette bulunan bürolar hakkında kapatılma kararı alındı.

“SINAV İPTAL EDİLEBİLİR, BÜRO NEDEN KAPATILIYOR?"

Lisanslı Harita Kadastro Mühendisleri ve Büroları Derneği (LİHKABDER) Başkanı Hülya Karslı, şu an işlevsiz duran binlerce büronun tekrar açılmasını istedi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün LİHKAB bürolarının kapatılması için aldığı karar lisanslı mühendislerin tepkisini çekti. Şanlıurfa’da bulunan Lisanslı Mühendis Aziz Arslan, sınavın iptaline yönelik mahkeme kararına saygı duyduklarını, ancak büroların kapatılması kararının kabul edilemeyeceğini söyledi. Büroların kapatılmasına karar veremediğini dile getiren Arslan, yeni bir sınavın yapılması önerisinde bulundu. Arslan yeni sınav yapılana kadar da faaliyetlerine izin verilmesini istedi.

Reklam
Reklam

TAPU’DA 2 AYDA ÇÖZÜLEN SORUN LİHKAP’DA İKİ GÜNDE ÇÖZÜLÜYOR

3 yıldır faaliyet gösteren LİHKAB bürolarının yıllardır tapuda çözülmeyen sorunların hızla çözmeye başladığı belirtiliyor. Tapu ve Kadastro’da yaklaşık iki ayda çözülen aplikasyon işlemlerinin LİHKAB bürolarında en fazla iki günü bulduğu kaydediliyor. Cins Değişikliği, ölçüm birleştirme ve aplikasyon(planın zeminde uygulanması) yetkilerinin verildiği LİHKAB’ların yetkisi bu durumda tekrar tapu kadastro müdürlüklerine devredildi. Bundan en çok rahatsızlık duyan ise vatandaş oldu.

“BİNLERCE KİŞİ İŞSİZ KALACAK BAŞBAKAN'DAN ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Şanlıurfa’da LİHKAB bürosu işleten Mühendis Aziz Arslan, başta Başbakan olmak üzere yetkililerden çözüm beklediklerini belirtti. Büroların açılması için yaklaşık 150 bin liralık masraf yaptıklarını kaydeden Arslan, “Ölçüm aletleri, iş yeri mobilyaları, personel derken yaklaşık her bir büro için 150 bin liralık masraf yapıyoruz. Ülke geneli yaklaşık 250 büro var. Bu bürolarda çalışan binlerce teknik personel var. Bunlar hepsi işsiz kalacak. Başta başbakan olmak üzere devlet büyüklerimizden çözüm bekliyoruz.” dedi.

Reklam
Reklam

Verilen hakların korunmasını isteyen Arslan, aksi takdirde yapılan fedakârlıkların telafi edilemeyeceğini belirtti. Arslan, “Birçok arkadaşımız sınavı kazandıktan sonra bulundukları müdürlükten istifa ederek bu işleri yürütmeye başladı. Mal varlıklarımızı satarak büro açtık. Ancak şimdi bütün emek boşa gidecek. Mahkemenin kararına da saygı duyuyoruz, ancak büroların kapatılması da nerden çıktı? Büroların yetkileri geri verilmezse yapılan fedakarlıkların telafisi olamaz.” diyerek çözüm istedi. Sınav iptal olabilir, ama okul kapatılır mı?” diye soran Arslan, sınav ile büroların bağımsız olması gerektiğini savundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: