Lise için fakülte şart

ANKARA (İHA) - Sosyal bilimler ve fen lisesi okullarının açılabilmesi kriterleri yeniden belirlendi. Fen lisesi veya sosyal bilimler lisesinin açılabilmesi için büyükşehir belediyesi sınırları (ilçeler il merkezi kapsamında) içinde olması ve bu yerleşim birimlerinde edebiyat, fen ve fen edebiyat fakültelerinin bulunması zorunlu kılındı.

Milli Eğitim Bakanlığı Müdürler Kurulu toplanarak, Şubat 2004 tarihinde Tebliğler Dergisi'nde yayımlanan kurum açılması ve kapatılmasına ilişkin esaslarda eksik kalan yönleri ele aldılar. Toplantı sonrasında fen liseleri ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in projeleri arasında yar alan ve geçtiğimiz yıl İstanbul'da açılarak eğitim öğretime başlayıp sosyal bilimler alanında bilim adamı yetiştirmeyi prensip edinen sosyal bilimler liselerinin açılmasıyla ilgili şartlar yeniden belirlenerek, eksiklikler giderildi.
Fen ve sosyal bilimler liselerinin bir ile açılabilmesi için o ilde Edebiyat ve Fen fakültelerinin bulunma zorunluluğu getirildi. Diğer kriterler arasında söz konusu liseler il merkezinde olacak. Ancak büyükşehir belediyesi sınırları içindeki merkez ilçeler il merkezi kapsamında değerlendirilecek. Sosyal bilimler liselerinde; okul binası 20 dershane, 6 yönetici ve memur, 2 bilim danışma grubu, okulda konferans salonu ve spor salanlarının bulunması, kız ve erkek öğrencilere hizmet verebilecek 400 öğrenci kapasiteli pansiyon ayrıca bina arasında en az 10 bin metrekare olma şartları getirildi.

Reklam
Reklam

Fen liselerinde ise il merkezlerinde açılma zorunluluğunun yanısıra okul binasında en az 16 dershane, 6 yönetici ve memur, 2 bilim danışma grubu, öğretmenler, bilgisayar laboratuarı, resim, müzik atölyesinin bulunması, konferans ve spor salanları ile 300 kişilik kız ve erkek öğrenciye hizmet verebilecek nitelikte pansiyon binaları bulunacak. Ayrıca bina arsasının en az 10 bin metrekare olması gerekiyor.