Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden (ESOGÜ) Uzm. Dr. Ayşe Bozkurt Turhan, löseminin yüzde 60 ila 85 oranında tedavi şansı bulunduğunu ve ortak uygulamaların Türkiye'de de yapılması sebebiyle tedavi için yurt dışına çıkmanın gereksiz olduğunu ifade etti.
Fatih Anadolu Lisesi öğrencilerine lösemi ile ilgili bilgi veren ESOGÜ Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Bilim Dalı Uzmanı Dr. Ayşe Bozkurt Turan, en sık 2-5 yaş arasında görülen hastalığın her yaşta rastlanabildiğini ifade etti. Turhan, ‘‘Löseminin kesin bir nedeni olmamakla birlikte; çevresel faktörler, kemik iliğine kanserojen maddelerin zarar vermesi, iyonize radyasyon, bazı virüsler ve kimyasal maddelerin de etkisiyle hastalık ortaya çıkabiliyor. Lösemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Hastalığın; yüksek ateş, iştahsızlık, solukluk, lenf bezlerinde büyüme, vücutta kırmızı noktalar görülmesi, anormal burun ve diş eti kanamaları, vücutta morarmalar, uykudan uyandıran kemik ağrıları gibi belirtileri mümkündür’’ dedi.
Löseminin yüzde 60 ila 85 oranında tedavi şansı bulunduğunu ve ortak uygulamaların Türkiye'de de yapılması sebebiyle tedavi için yurt dışına çıkmanın gereksiz olduğunu ifade eden Uzman Dr. Ayşe Bozkurt Turhan, löseminin tedavinin sonlanmasından 5 yıl sonra tam olarak atlatılmış sayılabileceğini söyledi. Turhan, ‘‘Lösemiden korunmak için dengeli, doğal ve sağlıklı beslenmek; yemek öncesi ve sonrasında ve ayrıca tuvalet ihtiyacının karşılanmasından sonra elleri en az 30 saniye boyunca sabunla yıkaması ve olabildiğince kağıt havlu kullanılması gerekmektedir’’ diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz