Liseliler depresyonda

BURSA (İHA) - Lise öğrencilerinin büyük çoğunlunun depresyonda olduğu bildirildi.

Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde, İmam-Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (İHMED) tarafından düzenlenen seminer, Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını yapan İHMED Başkanı Haydar Cerrah, "Bize göre en önemli mesele, gençlik meselesidir. En büyük tehlike de, ahlaki ve insani problemleri olan gençliktir. Bu meseleyi birazcık olsun gündeme getirmek için bu programı hazırladık. Bu gün sigara, uyuşturucu ve fuhuş ilköğretim okullarına kadar inmiştir. Sorunlu, sorumsuz bir gençlik peydahlanmıştır. Her geçen gün gençliği kaybediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Uzman Psikolog Yazar Mücahit Gültekin ise, "Gençlik bir gelişim dönemidir. Gençler tutkuludur, öfkelidir, ateşlidir ve her şeyi bildiklerini sanırlar, ama yanlıştır. Herkes gençliğinde yanlış yapmıştır. Bizim gençlerimiz gibi bir takım zaaflarımız var ve herkes özellikle ABD gibi düşmanlarımız bu zaaflarımızı biliyorlar ve bizi böylelikle yaralıyorlar. Gençlik meselelerini herkes konuşuyor, ama kimse etkili olamıyor" diye konuştu.

66 bin liselinin devamsızlıktan sınıfta kaldığını hatırlatan Mücahit Gültekin, "Liseli gençler depresyon geçiriyor. Türkiye'de 7 büyük ilde yapılan araştırmada, liselilerin yüzü 53'ü esrarı deniyor, yüzde 22'si ara ara kullanıyor, yüzde 8.5 'i sürekli kullanıyor. Eroini deneyen yüzde 10, sürekli kullanan yüzde 4 ve hemen hemen herkes buna aday. 25 bine yakın sigara tiryakisi, 5 bin ilaç bağımlısı var. 16 kentte okullarda şiddete dayalı 24 olay oldu. Öğretmenlerin yüzde 70'i şiddete maruz kaldı. 9 ilde yapılan araştırmada ilk ve orta dereceli okul öğrencilerinin yüzde 45'i alkol kullanıyor, uçucu madde yüzde 3.2, sakinleştirici hap yüzde 5,2 olarak bulunmuştur. Problemin kaynağına inip doğru teşhis gerekiyor. Aksi halde problemimiz çözülemez. Bu yüzden algı yönetimimizi değiştirmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu.
Gültekin sözlerini şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Görmek için alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Bazen olmayan şeyleri varmış gibi görebiliyoruz. Bazen gözlerimize değil aklımıza inanmalıyız. Soru yeterince açık olmadığında var olsa da göremiyoruz. Ancak gösterilince görebiliyoruz. Önceden ne gördüğümüz, sonradan ne göreceğimizi belirler."

ABD'in Türk insanına yönelik tuzaklarından birinin de hastalık satışı olduğunu belirten Mücahit Gültekin, Türkiye'de 10 ayda 41 milyon dolarlık hafıza ilacı, bunun 2 katı miktarda anti-depresyon hapı ve tam 33 milyon dolarlık osteoporoz (kemik erimesi) ilacı tüketildiğini, bunların hastalık satmanın tipik örneği olduğunu kaydetti.