Loğoğlu: Rumların petrol ve doğalgaz araması ulusal güvenliğimizi ilgilendirir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)'nin Doğu Akdeniz'de petrol ve...

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY)'nin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz araştırma faaliyetlerinin Türkiye'nin ulusal güvenliğini ve çıkarlarını birinci derecede ilgilendirdiğini belirterek, hükümetin buna göre davranmasını istedi.
Yazılı bir açıklama yapan Loğoğlu, GKRY'nin Doğu Akdeniz'de sözde kendisine ait olduğunu iddia ettiği Münhasır Ekonomik Bölgede petrol ve doğalgaz çıkarma faaliyetlerini aralıksız sürdüreceğini ilan ettiğinin anlaşıldığını ifade etti. Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'deki gergin durumu fırsat bilerek burada Türkiye aleyhine bir avantaj sağlayabileceğini düşünüyorsa, ciddi bir yanılgı içinde olduğunu vurgulayan Loğoğlu, Türkiye'nin bu konuda çok yönlü bir strateji çerçevesinde gecikmeksizin önlem alması gerektiğini ifade etti.
Stratejinin siyasi, hukuki, diplomatik ve askeri boyutları belirlenerek, Rumların bu faaliyetlerinin önlenmesini isteyen Loğoğlu, şöyle devam etti: "Kıbrıs meselesi hala çözüm beklemektedir. Dolayısıyla, GKRY'nin, Kıbrıs'ın tümünü kapsayan hiçbir iddiasının siyasi ve hukuki geçerliliği olamaz. GKRY'le bağlantı kurmuş petrol şirketleri ile bu şirketlerin ait oldukları ülke yönetimleri de bu konuda sorumlu davranarak GKRY'nin sonunu getiremeyeceği ve hüsranla sonuçlanacak tahriklerine kapılmamalıdır. Öte yandan, AKP iktidarı dostluklarına sahip olduğumuzu vurguladıkları Lübnan ve Mısır'ı bu konuda Türkiye'nin yanına almalıdır. AKP iktidarı ABD ve AB'ye Türkiye ve KKTC'nin haklarını kimseye çiğnetmeyeceğini inandırıcı bir dille bildirmelidir. AKP iktidarı ayrıca, Türkiye'nin ulusal çıkarları bakımından önceliklerini daha sağlıklı belirleyerek, başka sularda başkalarının haklarından önce kendi hak ve hukukumuzu koruyacak arayış ve girişimler içinde olması gerekmektedir. GKRY'nin Akdeniz'de petrol ve doğalgaz araştırma faaliyetleri Türkiye'nin ulusal güvenliğini ve çıkarlarını birinci derecede ilgilendirmektedir. Hükümet buna göre davranmalıdır.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz