Lohusa mıyım? Lohusalık belirtileri nelerdir?

Anne olan birçok kadın için hamilelik süreci nasıl ki farklıysa doğum sonraki süreçte farklı olabilmektedir. Kimi kadınlar gerek gebelik gerekse lohusalık dönemini daha hızlı ve kolay atlatırken kimi kadınlar için ise bu süreçler çok daha zor ve çekilmez bir hal alabilir. Özellikle doğumdan sonraki süreç genel olarak her kadın için son derece hassas bir dönemdir. Lohusalık süreci kendini birtakım belirtilerle göstermektedir. Peki, lohusalık belirtileri nelerdir?

Yeni doğum yapmış olan kadınların doğum sonrası bazı önemli şikâyetleri olabilir. Bu bağlamda lohusa psikolojisi nasıl olur konusu ayrı bir önem taşır. Doğum sonrası yaşanan birtakım sıkıntılar göz ardı edildiğinde daha ciddi sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Lohusalık dönemi kadınların hem duyarlı hem de ciddi hastalıklara açık olduğu önemli süreçlerden biridir. Bu döneme girmiş her anne sağlığına iki kat daha fazla itina etmelidir.

Lohusa mıyım?

Gebelik sonrası pek çok kadında görülen sendromların başında lohusa dönemi gelmektedir. Doğumdan sonraki süreci kapsayan bu dönemde kadınlar çok hassas olmakla birlikte değişik ruh hallerine girebilmektedir. Genellikle doğum sonrası ilk haftada kendini gösteren bu durum bazı kadınlarda hafif seyrederken bazı kadınlarda ise daha ciddi problemlerin ortaya çıkmasına neden olabilir. Doğum sonrası birçok annede lohusalık döneminde sık görülen şikayetler arasında en yaygını ruh halinin değişmesidir. Ruh halinin gün geçtikçe daha da kötüye gitmesi dışarıdan destek alınması gerektiği anlamına gelir. Lohusa sürecindeki ilk otuz gün oldukça önemlidir ve mutlaka takip edilmesi gereken bir süreçtir.

Reklam
Reklam

Lohusalık belirtileri nelerdir?

Lohusalık dönemi çoğunlukla doğum yapmış her kadında görülebilir. Özellikle ilk kez anne olan kadınlarda farklı hisler ve değişimler meydana gelebilir. Daha önceden annelik duygusunu tatmış olan kadınlar ise durumu öncesinde yaşadığından daha kolay atlatabilir. Ancak yine de yeni doğum yapmış her kadın için lohusalık süreci dikkate alınması gereken bir süreç olarak ifade edilir. Yeni doğum yapan kadınlarda genel olarak lohusa belirtileri ise şu şekildedir:

  • Lohusa süreci doğumdan sonraki ilk hafta başlayan bir süreç olarak tanımlanır. Doğum sonrasını takiben ilk günlerde annede sürekli uyuma arzusu olabilir.
  • Lohusa sürecine girmiş olan anne kendini sürekli olarak halsiz ve yorgun hissedebilir.
  • Lohusa dönemindeki kadınlar yaşamaktan bıkabilir ve yaşamdan kendini soyutlayabilir.
  • Lohusa dönemindeki annelerde duygu değişimi çok sık yaşandığından daha fazla ağlama krizleri olabilir ya da tam tersi çabuk sinirlenme gibi durumlar söz konusu olabilir.
  • Lohusalı sürecini yaşayan kadınlarda sevgisizlik ve umutsuzluk gibi hisler oluşabilir.
Reklam
Reklam

Lohusa depresyonu belirtileri nelerdir?

Lohusa süreci bilindiği üzere altı hafta kadar süren ve takip edilmesi gereken önemli bir dönemdir. Bu dönemde yeni doğum yapmış kadınlarda birçok farklı ruh hali gözlemlenebilir. Eğer durum şiddetlenirse ve kötü bir hal alırsa destek alınması gerekebilir. Bu yüzden durum kötüye gitmeden annenin yakından gözlemlenmesi ve olası bir olumsuz durumda destek verilmesi son derece önemlidir. Destek verilmediğinde annelerde lohusa depresyonu denilen problem ortaya çıkabilir. Lohusa depresyonu belirtileri genel olarak şu şekilde kendini gösterir:

Reklam
Reklam
  • Doğum sonrası kadının kendini fiziksel yönden beğenmemesi ve eski haline yani hamilelik sürecinden önceki haline dönmek istemesi
  • Birden yemek yeme isteğinin aşırı bir şekilde artması
  • Birden yemek yeme isteğinin kesilmesi ve bu durum neticesinde iştahsızlık sorununun ortaya çıkması
  • Doğum sonrası annenin bebeğini nasıl büyüteceği endişesine kapılması
  • Doğum sonrası kadının kendini yetersiz görmesi ve hiçbir şeye yetemeyeceğini düşünmesi
  • Doğum sonrası kadının sürekli olarak kendini bitkin ve mutsuz hissetmesi
  • Daha ileri dönemlerde annenin kendine zarar vermek istemesi ya da bebeğine zarar vermek istemesi

Yukarıda sıralanan belirtiler doğum yapmış ve lohusa döneminde olan kadınlar için son derece ciddidir. Bu tür şiddetli depresyon yaşayan kadınların vakit kaybetmeden uzman bir hekim gözetiminde tedavi edilmesi ve destek alması son derece önemli bir konudur.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: