Lohusalıkta kabızlık sorunu

Lohusaların % 10-40’ında kabızlık ve % 30-40’ında ise ağrılı veya zor dışkılama (disşezi), dışkının takılma hissi ve dışkının tam boşalmama hissi olduğu belirlenmiştir.

Ayrıca, lohusaların % 10-15’inde hemoroid ve / veya makat çatlağı sorunu sebep ve sonuç ilişkisi şeklinde sıklıkla kabızlığa eşlik eder.

Lohusalarda kabızlık ile mücadele için hangi önlemler alınabilir?

Lohusalıkta kabızlık ile mücadelede bol lifli diyet ile beslenme, günlük aktivitenin arttırılması ve Kegel egzersizleri yararlıdır. Günde 10 bardağın altına düşmemek kaydı ile su tüketmek, bol lifli ve posa bırakan gıdaları tercih etmek yarar sağlar. Düzenli ve kısa yürüyüşler ve sporun ciddi katkıları vardır. Bu amaçla suda eriyen gıdalar grubuna giren sebzelerin ve suda erimeyen gıda grubuna giren baklagillerin (bakla, nohut, fasulye, bezelye ve mercimek) dengeli olarak tüketilmesinde yarar vardır. Uygunsuz kullanılırsa kabızlık ilaçları (laksatifler) zarar verebilir, bu nedenle doktor önerisi dışında bu tür ilaçlar kullanılmamalıdır. Lohusalarda kabızlık ile mücadelede laktuloz, sodium docusate, psyllium, senna, bisacodyl türü ilaçlar ve probiyotikler kullanılabilir. Buna karşın; Castor yağı ve mineral yağlar kullanılmamalıdır.

Reklam
Reklam

Kegel egzersizleri nedir?

Kegel egzersizleri bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Arnold Kegel tarafından 1940 yılında idrar kaçırma sorunu olan kadınlar için tanımlanan egzersizlerdir. Buradaki ana amaç; çatı kemiği (pelvis veya leğen kemiği) tabanında yer alan ve doğum nedeni ile zayıflayan veya bası altında kalan kasları güçlendirerek, idrar ve gaz ve dışkı kaçırma gibi sorunların oluşmasını engellemektir. Aynı şekilde, Kegel egzersizleri ile makat ve kadınlık organındaki (vajina) kan akımı artacağından bu bölgede yara iyileşmesi de hızlanır. Makattan gaz çıkışını önlemek için nasıl makat kasılırsa, aynı mantıkla hem makat ve hem de kadınlık organı kasılır ve bir kaç saniye bekledikten sonra gevşetilir. Kasma hareketi, bacakların bitiştirilmesi, kalça kaslarının kasılması veya nefesin tutulması ile gerçekleştirilir. Bu egzersizi günde 15 defadan 5 set (75 kez) ve dört ayrı zaman diliminde toplamda 300 kez yapmak gerekir.

Korhan Taviloğlu videoları için tıklayınız

Anahtar Kelimeler: