Lojistik Üsler Masaya Yatırılıyor

Önümüzdeki süreçte, dünyada ve Türkiye'de en çok büyüyecek 3 ana sektörden biri olması beklenen lojistik...

Önümüzdeki süreçte, dünyada ve Türkiye'de en çok büyüyecek 3 ana sektörden biri olması beklenen lojistik konusu, Erciyes Üniversitesi Lojistik Bölümü tarafından düzenlenen konferansta ele alınacak.

Globalleşme süreciyle birlikte teknoloji, iletişim ve ticaret alanında ekonomilerin birbirlerine entegre hale geldiği ve bu durumun malların güvenli bir şekilde ulaştırılmasını önemli hale getirdiği ifade edildi. Konunun uzmanları, bunun kavramsal ifadesi olan lojistiğin, bir malın doğru yerde, doğru zamanda, doğru miktarda, en yüksek kalitede, en güvenli bir biçimde ve uygun maliyetlerle bulundurulması olarak tanımlanabileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

Günümüzde üretici işletmelerin ana faaliyetleri dışında kalan 'tedarik, taşıma, depolama, elleçleme, paketleme, stok, dağıtım' gibi birçok aşamayı başka firmalara yaptırdığını belirten uzmanlar, üreticilerin ana üretim konularıyla ilgilendiğini ifade ederek, ''Bu kapsamda lojistik sektörünün, önümüzdeki süreçte dünyada ve ülkemizde en çok büyüyecek 3 ana sektörden biri olması beklenmekte olup, günümüzde bu sektöre ilişkin veriler de bunu desteklemektedir'' ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin doğu ile batı arasında 600 milyar dolarlık mal hareketinin geçiş noktasında bulunduğunu bildiren uzmanlar; ülkenin karayolları, demiryolları, üç tarafını çevreleyen denizleri, havalimanları ve dağıtım merkezleri ile Avrasya ticaretinin merkezinde, Batı Avrupa, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu'nun bağlantı merkezi konumunda yer aldığını kaydetti. Bir ülkenin lojistik merkez olabilmesi için ulaştırma güzergahlarında yer almasının oldukça önemli olduğunu ifade eden uzmanlar, ''Bu konuda ülkeler birbirleri ile ciddi rekabet içinde. Tüm lojistik faaliyetler, rekabetle beraber lojistik üslerin (köyler) doğmasına sebep olmuştur. Gelişmiş ülkeler bu alanda önemli mesafeler almıştır'' dedi.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, Türkiye'nin sahip olduğu stratejik konum sayesinde bu coğrafyanın en önemli ve değerli lojistik üssü olma potansiyeline sahip olduğunu ve bu potansiyelin bir an önce hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Kayseri'de lojistik üs (köy) kurulmasının, sanayi ile birlikte şehrin gelişmesinin en önemli itici gücü olacağını belirten uzmanlar, bu sebeple Erciyes Üniversitesi Lojistik Bölümü olarak, konunun önemini sektör ve kamuoyu ile paylaşmak ve konu hakkında tartışma ortamı oluşturmak için sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak katılacağı konferans düzenlendiğini duyurdu.

9 Mayıs Perşembe günü gerçekleşecek konferansa; Ulaştırma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, Özel Lojistik Üs Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Bezginli ve Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammet Bamyacı konuşmacı olarak katılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz