Lonca Girişimcilik Merkezi açıldı

İSTANBUL (AA) - Kuveyt Türk'ün Workinton iş birliğiyle projelendirdiği Lonca Girişimcilik Merkezi'nin açılışı yapıldı.

Astoria Workinton şubesinde gerçekleşen törene, Kuveyt Türk Bankacılık Servis Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Yılmaz ile Workinton Üst Yöneticisi (CEO) Pınar Massena'nın yanı sıra genç girişimciler ve davetliler katıldı.

Yüzlerce proje arasından seçilen ve Lonca Girişimcilik Merkezi'nde teknoloji odaklı, ölçeklenebilir iş fikirlerini, sürdürülebilir ve hızlı şekilde ticari faaliyete dönüştürmeye başlayan 10 projenin de tanıtıldığı törende, merkeze ve Türkiye'deki start-up'lara yönelik bilgiler paylaşıldı.

Reklam
Reklam

Genç girişimciler, bankacılık sektörü ile ortak çalışma alanlarındaki sektörler arası iş birliğinin örneklerinden biri olan Lonca Girişimcilik Merkezi'nde mentorlar, danışmanlar, geçmiş dönem girişimciler, yatırımcılar, uzmanlar ve yurt dışı danışmanlardan oluşan mentor takımı ile ihtiyaç duydukları her konuda her zaman destek alabiliyor.

Kuveyt Türk Bankacılık Servis Grubundan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz, törende yaptığı konuşmada, yeni girişimcilere destek olmak üzere gösterdikleri çabaların devamı olarak Lonca Girişimcilik Merkezi'ni bugün itibarıyla devreye aldıklarını söyledi.

Bunun öncesinde çeşitli Hackathon ve seçme çalışmalarının olduğunu hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

"Kuveyt Türk, Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunmak istiyor. Bundan sonra da bunun devamı niteliğinde Kuveyt Türk'ün çalışmaları olacaktır. Türkiye'de girişimcilerin asıl kıtlık yaşadığı, hiç ulaşamadıkları şey sermaye. Son hali itibarıyla Türkiye'deki start-up'ların sermayeye erişim imkanlarına baktığımda hakkaten çok üzücü veriler gördüm.

Reklam
Reklam

Sabah buraya gelirken 3 saat 1 dakika trafikte oturdum ve o süre içerisinde Amerikan istatistiklerine bir daha baktım. Yıllık Venture Capital 50 milyar doların üzerinde, melek yatırım da 25 milyar dolar düzeyinde. Bu kadar yıllık yatırım yapılıyor. Yani Türkiye'de bu rakamların neredeyse milyonda birindeyiz. Sermaye tarafı çok zayıf. İnanılmaz zayıf. İnşallah Kuveyt Türk olarak bu anlamda da önümüzdeki dönemde girişimlerimiz olacak."

- "Sermayenin olmadığı yerde gelişim olmaz"

Yılmaz, Türkiye'de yeni bir şeyler başlatma çabasının çok yaygın olduğuna dikkati çekti. Buna karşın özellikle finans tarafında işleyen bir sermaye erişim yapısının olmadığını dile getiren Yılmaz, şunları söyledi:

"İnşallah önümüzdeki dönemde bu konuda iyileşmeler olur. Devletimizin çabaları var ve çeşitli mevzuatlar getirildi ama öyle görünüyor ki bu mevzuat çok da işlemiyor. Mesela melek yatırımlara baktım, geçen sene 1,5 milyonluk bir rakam... Şaka gibi... Türkiye'nin 2 trilyon TL'lik bir ekonomisinde 1,5 milyon TL para değil. Bu şekilde gelişmez. Sermaye de lazım. İstediğimiz kadar iyi niyet koyalım ortaya ama sermayenin olmadığı yerde gelişim olmaz. Önümüzdeki dönemde inşallah ona da çözüm üretilmiş olur.

Reklam
Reklam

Kuveyt Türk olarak biz bu tür faaliyetlerden herhangi bir çıkar beklemiyoruz. Sadece bir sosyal sorumluluk görevimiz olarak bu işlerde yer almak istiyoruz. Umarız bu iş belki bir miktar daha gündem olur ve belki başka kurumlar, kuruluşlar, kamu idareleri bu alanlarda birkaç adım daha atabilirler. Türkiye'nin çok ihtiyacı olan bir konu. Aslında istihdamı küçük işletmeler sağlıyor. Amerika'da istihdamın çok büyük bir kısmını bu start-up'lar oluşturuyor. Sonuçta çok sayıda şirket birer ikişer kişi bile işe aldığı zaman inanılmaz büyük rakamlara ulaşıyor. Benim Türkiye'de de yurt dışında da bildiğim bütün büyük şirketler ya eleman almıyor ya da azaltıyor. Dolayısıyla istihdam istiyorsak bunun için küçük işletmelerin kurulması ve gelişmesi gerekiyor."

Yılmaz, Kuveyt Türk olarak yakın zamanda bir girişim sermayesi yatırım fonunu hayata geçireceklerini belirterek, bu fonun büyüklüğüne ilişkin, "Şu anda bizim Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) yaptığımız başvuru 10 milyon TL" dedi.

Workinton CEO'su Massena da haziran ayında Workinton bünyesindeki start-up'ları daha efektif ve başarılı bir hale getirmek için Workinton Kuluçka Merkezi'ni açtıklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Var olan ekosistemi daha teknik ve başarı odaklı hale getirip fikirleri yatırımcılarla buluşturacak bir yapıya taşıdıklarını ifade eden Massena, "Bu süreçte Kuveyt Türk ile yollarımız kesişti. Yaklaşık 30 yıldır reel sektöre destek veren Kuveyt Türk, yeni girişimlerin desteklenmesi için en uygun ortamın Workinton olduğuna karar verdi. Hızlı bir karar sürecinden sonra Lonca Girişimcilik Merkezi'nin açılmasına karar verildi. Workinton bünyesinde yer alan Kuluçka Merkezi ile start-up ve girişimci ekosistemine uyumlu bir yapısı var. 6'lı mentor takımı danışmanlığını startup dünyasına kazandıran Workinton, Lonca'da da bu hizmeti sürdürecek" şeklinde konuştu.

Lonca Girişimcilik Merkezi tarafından seçilen 10 start-up ve faaliyet alanları şu şekilde:

Crypto Pos, kripto para birimleriyle ödeme almak isteyen satıcılar ile ödeme yapmak isteyen alıcıları dijital ortamda buluşturan bir ödeme sistemi.

Kobi ATM, ATM açmaktaki maliyetleri ortadan kaldıracak, müşterileri yüklü komisyondan kurtaracak, müşterilerin KOBİ'leri ATM gibi kullanarak para çekme/para yatırma işlemlerini yapabilecekleri bir sistem.

Reklam
Reklam

Analitik, 3 yaş üzeri çocuklara Montessorri prensipleriyle algoritma kurmayı, analitik düşünmeyi ve programlamayı öğreten programlanabilir eğitim seti.

Smart Factory, imalat sanayisinde sıklıkla kullanılan CNC ve PLC kontrollü makinaların internet ağına bağlanmasını mümkün kılan sistem.

Bisigortaci.com, sigorta yaptırmak isteyen kişiler ile sigortacıları buluşturan pazar yeri.

Fosefi, yayın hayatına dair tüm içeriklerin (dizi, film, belgesel, çizgi film, reality şov vb) yayın hakları ticaretinin online ve global olarak yapılmasını sağlayan B2B pazar yeri.

Ratonik, topraksız tarım için çok fonksiyonlu akıllı kontrol sistemi.

Compocket, elektronik laboratuvarlarında kullanılan ölçüm cihazlarını bilgisayar tabanlı ve mobil uyumlu hale getiren donanım-yazılım projesi.

Catchman, alışveriş merkezlerindeki mağazaların ürünlerini tüketicilere yüksek indirimlerle sunan mobil uygulama.

Fulle Gitsin, akaryakıt istasyonlarında araçtan inmeden indirimli olarak ödeme yapabilen mobil bir uygulama.