Londra'da 'mini ortadoğu zirvesi'

LONDRA (İHA) - İngiltere Başbakanı Gordon Brown'un, Hindistan ve Pakistan'a gerçekleştirdiği gezilerin ardından Londra'da pazartesi günü İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin Yönetimi Başbakanı Salam Fayyad ile görüşeceği bildirildi.

Başbakanlık sözcülüğünün yaptığı açıklamaya göre, Brown'un liderler ile ayrı arı görüşerek 2009 yılı içerisinde bölgede siyasi ve ekonomik açıdan nasıl bir ilerleme kaydedilebileceği konusunda görüş alış verişinde bulunacağı belirtildi.

İngiliz basınının "mini zirve" olarak tanımladıkları görüşmelerin, İngiltere'nin Hindistan ve Pakistan arasında arabuluculuk rolü üstlenmek istemesinin hemen ardından gelmesine dikkat çekilirken, Brown'un Ortadoğu'da inisiyatifi almak istemesinde, Kraliçe II. Elizabeth'in parlamentoda geçtiğimiz günlerde yaptığı "Ortadoğu sorununa hükümetin ağırlık vermesi gerektiği" yönündeki sözlerinin de etkili olduğu kaydedildi.
Öte yandan, Başbakan Fayyad'ın Başbakan Brown'un inisiyatifinde gerçekleştirilecek olan Filistin Yatırım Konferansına katılarak, geçtiğimiz Mayıs ayından Betleham'da ilki gerçekleştirilen konferansta özel yatırımcıların sözünü verdiği 1,4 milyar dolarlık yatırım paketi ile ilgili görüşmeler yapacağı belirtildi.
Bir günlük çalışma ziyareti için Londra'ya gelen, 10 Şubat tarihindeki genel seçimlere kadar geçici olarak başbakanlık görevini sürdüren Başbakan Olmert'in ise, ayrıca İngiliz Dışişleri Bakanı David Miliband ile de bir araya gelerek, bakanın son Suriye seyahati ve İran'ın nükleer programı konularının ele alınacağı kaydedildi. Londra'daki İsrailli diplomatlara göre Olmert'in Londra ziyareti, iki liderin de maliye bakanlıkları döneminden beri yakın arkadaş olmalarından dolayı, daha çok 'veda' amaçlı olduğu
yönünde.

Reklam
Reklam

İsrail ve Filistin ABD'nin inisiyatifinde geçen yıl barış görüşmelerine başlamış ve anlaşmanın sağlanması için hedef olarak 2008 yılı sonu gösterilmişti. Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair de, kısa sürede barışın sağlanmasının zayıf ihtimal olduğunu belirtirken, ABD'nin yeni seçilen başkanı Barack Obama'nın, Ortadoğu sorunu için oldukça güçlü bir ekip kurduğunu ve problemi en kısa sürede çözmek için harekete geçeceğine inandığını kaydetti. Ortadoğu Barış Görüşmelerini yürüten dörtlü grupta yer alan Blair ayrıca, kalıcı çözümün sağlanması için Gazze'nin, Filistin'in geri kalanından koparılmaması gerektiğinin altını çizdi.
Öte yandan İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği parlamenterine ABD'nin başını çektiği barış görüşmelerine destek vermelerini istemiş ve AB içinden farklı arabuluculuk veya inisiyatif alma isteklerine sıcak bakmayacakları mesajını vermişti.
İsrail hükümeti, Avrupalıların Filistinlilere ve sorunlarına karşı daha sempatik baktığı gerekçesiyle her fırsatta AB'ye, ABD'nin barış planını seçenek olarak göstermişti.

Reklam
Reklam