Londra'da on binlerce Tamil yürüyüş yaptı

LONDRA (İHA) - İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce Tamil, Sri Lanka devletinin ülkenin kuzeyinde Tamil gerillalarına ve arada kalan sivil halka yönelik saldırılara "dur" demek için yürüdü.

Ellerinde Tamil Eelam Özgürlük Kaplanları (LTTE) bayrağı ve Sri Lanka devletini kınayan dövizler olduğu halde Embankment bölgesinden, Trafalgar meydanına ve Hyde Park'a yürüyen protestocular, yol boyunca İngiltere Başbakanı Gordon Brown'u Sri Lanka Devleti'ni ateşkes için baskı yapmaya çağıran sloganlar attılar.

Reklam
Reklam

Sri Lanka Devleti'nin sadece Tamil gerillalarına karşı değil, Tamil halkına da yönelik katliamlar işlediğini belirten eylemciler uluslararası toplumu da "Tamil halkını kurtarmak" için acil ve somut eylemlerde bulunmaya çağırdı.

Protesto yürüyüşünü organize eden Act Now isimli organizasyonun direktörü Tim Martin İHA'ya yaptığı açıklamada, Sri Lanka ordu güçlerinin illegal kimyasal bombalar kullanarak sadece gerillaları değil sivil halkı da hedef aldığını iddia ederek, "İngiliz hükümeti acilen Sri Lanka ve Hindistan, hatta ABD üzerinde baskı kurarak ateşkes sağlanması için girişimlerde bulunmalı. Masum insanlar ölüyor.Burada bugün 200 bin kişinin toplanması bekleniyor. Dünya bu sesi duymalı" diye konuştu.

TAMİL ÖLÜM ORUÇLARI
Öte yandan, pazartesi gününden beri Westminster'de Parlemanto binası karşısında ölüm orucu başlatan 2 Tamilli öğrencinin durumlarının giderek ağırlaşması, İngiliz medyasının Sri Lanka'da yaşanan drama odaklanmasına yol açtı.

Sivatharsan Sivakumaraval (21) ve Prarameswaran Subramaniam (28) İngiliz hükümetinden yetkililer kendileri ile görüşüp ateşkes sağlanması için Sri Lanka hükümetine baskı yapılana kadar eylemlerini sürdüreceklerini açıkladılar.

Reklam
Reklam

Böbrek yetmezliği baş gösteren eylemciler İHA'nın sorularını yanıtlamada zorlanırlarken, eylemcilerin arkadaşı Visakan Bouakum (18), kendi ailesinden 5 kişinin Sri Lanka güçleri tarafından öldürüldüğünü ve arkadaşlarının da bölgede açlık çeken Tamil halkı gibi aç kalarak seslerini duyurmaya çalıştığını belirtti.

Bouakum, "Binlerce masum Tamil aç, susuz, ilaçsız bir şekilde Sri Lanka ordusunun kıskacında kaldı. Son 2 ayda 5 bin kişi hayatını kaybetti. Uluslararası camia hala bu yaşanan trajediye sessiz kalıyor" şeklinde konuştu.

Liberal Demokrat Milletvekili Simon Hughes da, göstericilerin durumunu kötüleşmesi üzerine, protestocuların liderlerini Bileşmiş Milletler(BM) yetkilileri ile görüştürmek üzere Washington'a göndermeyi planladıklarını açıkladı.

BM, Sri Lanka'nın kuzeydoğusundaki Tamil bölgesindeki çatışma bölgesinde mahsur kalan en az 100 bin sivil için 'derin endişe' duyduklarını belirtmişti.

BM Genel Sekreteri'nin Sri Lanka'ya gönderdiği Mülteci Haklarından Sorumlu Özel Temsilcisi Walter Kalin, LTTE savaşçılarının tamamen kıstırıldığı bilgileri ardından, daha çok sayıda Tamilli sivilin hayatının tehlike altında olduğunu belirtmişti.

Reklam
Reklam

37 yıldır süren savaşta 70 binden fazla kişi hayatını kaybederken, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Temsilcisi Navi Pillay, sadece 20 Ocak'tan bu yana 2 bin 800 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.