3 yaşındayken lösemi hastası olduğunu öğrenen 8 yaşındaki Umutcan Deniz; 5 yıldan beri Elazığ Fırat Üniversitesi Hematoloji Ünitesi’nde tedavi görmektedir. Ancak lösemili hastalar için başlatılan ‘Evde Eğitim Uygulaması’ndan yararlanamadığı için 2 yıldır okula gidemiyor.
Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nden istenen ‘Evde eğitim görmesi gerekir’ raporunu Fırat Üniversitesi Hastanesi’ndeki Hematoloji Ünitesi’nden tam 2 senedir alamadığından dert yanan LÖSEV Elazığ İl Temsilcisi 33 yaşındaki anne Ayşe Kavak; Milli Eğitim Bakanlığı’na gönderdiği 5 dilekçesine de cevap verilmediğini vurgulayarak, çaresiz kaldığını söyledi.
Bu yıl 2’nci sınıfa gitmesi gereken Umutcan, okula gidip okumayı yazmayı öğrenmek istediğini ve büyüyünce pilot olacağını söyleyerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi: “Buradan Başbakanımıza sesleniyorum, benim gibi lösemili çocuklara o sahip çıksın” dedi.
“Okullar Lösemili Çocuklarımız İçin Yeterince Hijyenik Değil!”
Umutcan Deniz’in annesi LÖSEV İl Temsilcisi Ayşe Kavak; 5 yıldır lösemi hastası olan 8 yaşındaki çocuğunun okula gidememesi olduğunu söyleyerek, “Okula gidememesinin sebebi de şu; okullarımızın yeteri kadar hijyenik olduğuna inanmıyoruz. Çünkü lösemili hastaların enfeksiyon ve mikroptan uzak durmaları lazım. Kendi doktorumuzla da görüştük ve kendisinden ‘Evde Eğitim Uygulaması’ için Milli Eğitim İl Müdürlüğü’nün istediği raporu istedik. Fakat doktorumuz izin vermedi. Hem okula gidebileceğini söylüyor hem de enfeksiyon kapmamasını ve mikroptan uzak durmasını istiyor. Ben doktorumuza da sordum ‘Nasıl olacak?’ diye hani hem enfeksiyondan uzak durdurup hem de nasıl okula göndereceğiz. Ben Başbakanımızdan ve Sağlık Bankalığımızdan yardım istiyorum. Çünkü Evde Eğitim Uygulaması çıktı ve biz lösemi hastaları da bu haktan yararlanmak istiyoruz.” dedi.
“Okula Gidememeleri Bizi Üzüyor”
Anne Ayşe Kavak; “Bu sorun bir tek benim kendi çocuğum açısından değil diğer bütün lösemili çocukların annelerinin de sorunu. Bizim gerçekten en büyük sorunumuz bu oldu. Okula gidememeleri bizi üzüyor gerçekten çünkü şöyle bir şey; rapor hakkımızken doktorumuz bu raporu vermek istemiyor. Gerekçesi de ‘normal devlet okuluna gidebilir’ fakat bu taraftan da diyor ki enfeksiyon almamaları lazım. Hastalandığında da dikkat edeceksiniz diyor. Biz de bir çelişki altında kaldık. Hem hakkımızken alamıyoruz bu taraftan da gidebilir diyor. Bütün aileler iki arada bir derede kaldık. Biz hakkımız olan Evde Eğitim Uygulaması’nı istiyoruz.” diyerek içinde bulundukları durumu dile getirdi.
“Milli Eğitim Bakanlığı’ndan Dilekçeme Geri Dönüş Yapılmadı”
Löseminin tekrarlamaması için çocuğunu okula göndermeyeceğini söyleyen anne; 2’nci sınıfa gitmesi gereken Umutcan’ın bir rapor yüzünden okula gidememesinden dolayı duyduğu üzüntüyü belirtti: “Tam 5 defa Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe sundum fakat şu ana kadar geri dönüş olmadı ve bu da beni çok üzdü. Çünkü geçen dönemden beri sürekli dilekçe gönderiyorum ki çocuğum bu döneme hazırlıklı osun ama maalesef geri dönüş olmadı şu ana kadar. Bir tek ben değil diğer annelerimiz de göndermişler fakat bir sonu alamadık. Bu da bizi bir hayli üzüyor. Beni şaşırtan şu; hakkımız varken neden evde eğitim alamıyoruz. Çünkü ben çocuğumu okula gönderemiyorum. Bu sene 2’nci sınıfa gitmesi gerekiyorken bu sene de gidemeyecek mecburen. Göndermeyeceğim çünkü hastalığının tekrarlanmasını istemiyorum. Enfeksiyon kapmasını istemiyorum. Şu ana kadar birçok sıkıntıyı nice zorluklarla atlatabildik. Tek başıma mücadele ediyorum. Hasta olmasındansa göndermemeyi tercih ederim eğer bu hak bana sunulmuyorsa. Rapor verme hakkı sunulmuyorsa ben çocuğumu okula göndermeyeceğim.” dedi.
“Çocuğumun eğitim alması için gereken raporu bize verin.”
Umutcan’ın doktoruna seslenen Ayşe Kavak; “Çocuğum Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi alıyor. Zaten Elazığ’da da bir tane Hematoloji Servisi var ve bir tane hematoloji doktoru var. Fırat Üniversitesi Hastanesi’ne yetkilileri ve doktorumuza buradan sesleniyorum. Çocuğumun okula gidebilmesi ve okuması için evde eğitim alması için gereken bu raporu lütfen bize versinler. Gerekenin yapılmasını istiyorum.” dedi.
Fırat Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sait Berilgen, anne Ayşe Kavak’ın sözlerine yanıt olarak hastanın tedavisinin 1 yılı geçtiğini ve raporu veremeyeceğini belitti. Berilgen,
"Kemoterapi tedavisi tamamlandığı için bir raporun verilmesi uygun değil" dedi.
Ajans23 / Buşra KESKİN
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz