Lübnan'daki siyasi krizde önemli olaylar

BEYRUT (İHA) - Lübnan'da Devlet Başkanı Emil Lahud'un görev süresi bu gece sona ererken yeni devlet başkanı bugün de seçilemedi. Bugün parlamento toplantısında yeterli çoğunluk sağlanamadığı için seçim haftaya kaldı. Parlamento yeni devlet başkanını seçmek için 30 Kasım'da toplanacak.

Suriye yanlıları ve Suriye karşıtları olarak keskin hatlarla ayrılmış 2 ayrı grubun olduğu ülkede uzun siyasi krizdeki önemli olaylar şöyle: "2004 senesi:
Lahud'un 6 yıllık başkanlık süresi sona ermeye yaklaşırken 3 Eylül'de Suriye yanlıları tarafından anayasa değiştirilerek Lahud'un görev süresi 3 sene uzatıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi uzatma kararını kınadı. Başbakan Refik Hariri ve hükümeti 20 Ekim'de istifa etti.
2005 senesi:
14 Şubat'ta Hariri Beyrut'ta bombalı bir suikast saldırısı sonucu öldü. Suikastin arkasında olmakla suçlanan Suriye 26 Nisan'da ülkedeki askerlerini geri çekti. Mayıs ayında genel seçimlere gidildi ve Suriye karşıtı ittifak mecliste çoğunluğu sağladı. 12 Aralık'ta Suriye karşıtı gazeteci ve milletvekili Gibran Tueni öldürüldü.
2006 senesi:
Temmuz ve Ağustos aylarında İsrail-Hizbullah savaşı yapıldı, çoğu sivil 1.200 Lübnanlı öldü. Hizbullah savaştan güç kazanarak çıktı. Hizbullah ve müttefikleri, 11 Kasım'da Fuad Sinyora hükümetindeki 6 bakanlarını geri çekti. 21 Kasım'da yine Suriye karşıtı Sanayi Bakanı Piyer Cemayel öldürüldü.
2007 senesi:
20 Mayıs'ta orduyla Filistin mülteci kamplarındaki radikal Müslüman grup arasında çatışma çıktı. 10 Haziran'da BM Güvenlik Konseyi kararı kapsamında parlamentoda Hariri suikasti için özel bir mahkeme kurulması kararı alındı. 13 Haziran'da Suriye karşıtı milletvekili Velid Eido öldürüldü. 19 Eylül'de Suriye karşıtı milletvekili Antoine Ganem öldürüldü. 25 Eylül'de milletvekilleri yeni devlet başkanını seçmek için toplandı. O tarihten bu yana, Hizbullah ve diğer bazı grupların Suriye karşıtı çoğunluk
grubunu boykot ederek parlamento toplantılarına katılmaması üzerine yeni başkanın seçimi defalarca ertelendi. Toplantı bugün 5. kez ertelendi".

Reklam
Reklam