Öğrencilerin heyecanla bekledikleri üniversiteye geçişin ilk adımı olarak görülen YGS'ni ardından, bu kez de öğrenciler YGS heyecanını yaşamaya başladılar. ÖSYM, LYS başvurularını 8 Nisan 2015'te almaya başladı. Öğrenciler ilk günden bu yana büyük ilgi gösterdiler. ÖSYM'nin açıklamasına göre LYS başvuruları 21 Nisan 2015'e kadar alınmaya devam edecek. 8-21 Nisan tarihleri arasında LYS başvurularının alınmasının ardından öğrenciler LYS'yi beklemeye başlayacaklar. Ayrıca başvuru tarihlerinde herhangi bir uzatmaya da gidilmeyecek. Başvuru işlemini internet üzerinden bireysel olarak yapacak adayların, "Başvuru işlemi ÖSYM'ye bildirilmiştir" uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerekiyor. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu olmayacak. LYS sosyal bilimler 13 Haziran'da; LYS matematik ve yabancı dil 14 Haziran'da; LYS fen bilimleri 20 Haziran'da; LYS edebiyat-coğrafya ise 21 Haziran'da yapılacak.
ÖSYM LYS başvuruları için duyuru yayımladı. Yayımlanan duyuruda LYS'ye girecek adayların YGS'de puan türlerinden birinden 180 ve üzerinde puan almış olmaları gerekmektedir dendi.
KİMLER LYS BAŞVURUSUNDA BULUNABİLİR?
2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) kapsamında Merkezimiz tarafından yapılan 2015 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarına göre YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) başvuru yapabileceklerdir.
Bunun yanında 2015 YGS sınаv sonuçlarından 140-179 puan arası alan öğrenciler 2 yıllık açık öğretim fakültesi yada ön lisans programlarından birisini tercih edebilecektir.
BAŞVURU TARİHİ NE ZAMAN BAŞLADI?
LYS’lere girme hakkı kazanan adaylardan, LYS’lere başvuru yapmak isteyenlerin, 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında LYS başvurularını yapmaları gerekmektedir. Başvuru süresi uzatılmayacaktır.
LYS’ler için ayrı bir kılavuz bulunmamaktadır. 2015 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu, LYS’ler de dâhil, ÖSYS Sistemi ile ilgili tüm ilke ve kuralları kapsamaktadır. Adaylar, başvuru yapmadan önce bu kılavuzu dikkatle incelemelidir.
LYS ÜCRETİ HANGİ BANKALARA YATIRILACAK?
LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden (ais.osym.gov.tr ) veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. Başvurusunu bir Başvuru Merkezinden yapan adaylar, 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyeceklerdir. Sınav ücreti, adayın girmek istediği her bir LYS için 30 lira olarak belirlendi. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler.
LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer almaktadır. Adaylar; Akbankın ATM, tüm şubeleri ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Halk Bankası ve Ziraat Bankasının ATM ve İnternet bankacılığı aracılığıyla, Kuveyt Türk Katılım Bankası ve Türk Ekonomisi Bankasının tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla ve tüm PTT işyerlerinden sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırabilirler.
LYS BAŞVURULARI İÇİN ADAYLARIN YAPMALARI GEREKEN İŞLEMLER
1) Hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermek (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.)
2) İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemlerini yapmak
3) Sınav ücretini yatırmak (Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 30,00 TL'dir.)
4) Başvuru tamamlandıktan sonra başvuru süresi içinde başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden kontrol etmek, başvuru bilgilerinin yazıcıdan bir dökümünü edinerek sınavın diğer aşamalarında gerekebileceğinden özenle saklamak
LYS’ler 81 il merkezi ve Lefkoşa’da yapılacaktır. Adaylar, girmek istedikleri LYS’lerin hepsine aynı merkezde gireceklerdir.
Yeni açılacak programlar, puan türlerinde oluşabilecek değişiklikler vb. durumlar nedeniyle farklı alanlarda puan türlerinin hesaplanabilmesi için, adayların 2015-LYS’lerin tamamında sınava girmeleri yararlarına olacaktır.
Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. ÖSYM başarısız kayıt işleminden sorumlu değildir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır.
Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ONAY KODUNU görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır. Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir.
Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde (8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında) ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz.
MESAİ BİTİMİNDE SONA ERİYOR
Başvuru işlemleri, bir başvuru merkezinden başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasından İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapacak adaylar için 21 Nisan 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir.
Sınav ücreti ödeme işlemleri, bankadan ödeme yapacak olan adaylar için 22 Nisan 2015 tarihinde mesai saati bitiminde; ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödeme yapacak olan adaylar için 22 Nisan 2015 tarihinde saat 23.59’da sona erecektir.
Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir.
ÖSYM LYS SINAV TARİHLERİ
LYS-1 (Mаt-2, Geometri) - 14 Haziran Pazar - 10.00
LYS-2 (Fizik, Kimya, Biyoloji) - 20 Hazirаn Cumartesi - 10.00
LYS-3 (Edebiyat, Coğrafya-1) - 21 Haziran Pazar - 10.00
LYS-4 (Tarih, Coğ-2, Felsefe vе Din Kül) - 13 Haziran Cumartesi - 10.00
LYS-5 (Yаbancı Dil Sınavı) - 14 Haziran Pazar - 14.30
ÖĞRENCİLERE UYARILAR
1) Değişik kaynaklardan çok soru çözülerek test tekniği geliştirilmeli.
2) Eğer lise-4 grubu öğrencisiyseniz Okul derslеri ile YGS-LYS dеrslerini аyırt ederek onа göre çаlışma plаnı yapılmalı.
3) Meslek yönelimi önceden tespit edilmеli ve o puan türünе göre derslere ağırlık verilmeli.
4) Okuma hızı artırılmalı, bu amaçla ara sıra kitap okunmalı
5) Panik yapmadan sistemi en avantаjlı nasıl kullаnabilme yollarını düşünüp bir an önce uygulamaya geçilmeli.