LYS Matematik soru iptali mi isteniyor? LYS Matematik'te 2 soruya dikkat çekiliyor

LYS Matematik sorularında iki sorunun iptal olması gerektiği tartışmaları bugün gündeme geldi. Bu sabah gerçekleşen LYS Matematik sınavında, soruların içerisinde müfredatta bulunmayan sorular nedeniyle 2 sorunun iptal olması gerektiği söyleniyor. Sonuç olarak, hangi 2 sortunun iptali gündemde?

LYS-1 Matematik sınavıyla ilgiliiki soru hakkında tartışma başladı. LYS-1 için müfredatta olmayan iki sorunun bugünkü matematik sınavında sorulduğu iddia ediliyor. 2017 LYS-1’de matematik öğretim programından kaldırılan “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden 2 sorunun sınavda yer aldığı belirtildi. LYS Matematik sorularının 2 tanesinde hata olabileceği söylenirken, ÖSYM'den resmi açıklama yok ve aynı zamanda resmi bir iptal talebi de yok. Bir eğitim kurumunun Matematik bölüm başkanı, Mehmet İrday, 2 sorunun iptal edilmesi gerektiğini savundu.

Reklam
Reklam

LYS MATEMATİK SORULARI İPTAL Mİ EDİLECEK?

Sözkonusu 2 sorunun hatalı olduğu, müfredatta yer almadığı henüz resmi olarak açıklanmadı. Bazı eğitimciler tarafından sosyal medyada belirtilen LYS Matematik sorularının iptaliyle ilgili henüz netlik yok, lakin öğrencilerin ve eğitimcilerin resmi itiraz süreleri devam ediyor.

HANGİ SORULARDA HATA OLDUĞU DÜŞÜNÜLÜYOR?

Eğitimci MEhmet İrday, 17 LYS-1’de matematik öğretim programından kaldırılan “Uzayda Doğru ve Uzayda Düzlem” denklemlerinden 2 sorunun geldiğini belirterek, bu 2 sorunun müfredat dahilinde olmadığını kaydetti. İrday, 2 sorunun iptali için ÖSYM’ye itiraz başvurusunda bulunulacağını açıkladı. Bu arada Sınavdan çıkan bazı adaylar, sınavın standart zorlukta olduğunu ve eleyici soruların bulunduğunu ifade etti. Çalışan bir adayın rahatlıkla yapabileceği soru tiplerinin olduğunu ifade eden adaylar, 2016 LYS'nin daha zor olduğunu söyledi. Bazı adaylar ise sınavın zor olduğunu ve ÖSYM'nin çeldirici çok sayıda soru sorduğunu iddia etti.

LYS NET HESAPLAMA MOTURU KAÇ NET KAÇ PUAN GETİRİR?

Reklam
Reklam

Bilgiler, ÖSYM verilerinin derlenerek işlenmesi sonucu oluşturulmuştur.

Net Sihirbazı'nın en önemli özelliği gerçek verilere dayanmasıdır. Ortalama net değerleri doğrudan 2015'te lisans/önlinans programlarına yerleşenlerin YGS/LYS'deki net sayıları kullanılarak belirlenmiştir. Bu çerçevede tahmini değil, gerçek değerlerdir.

Ortalama değerlerin kullanılmasındaki amaç, üniversite adaylarına hedef koyarken emniyet payı kalacak şekilde yol göstermektir. Net ortalamaları hesaplanırken, lisans programlarında genel kontenjana yerleşenlerin, önlisans programlarında ise YGS puanı ile yerleşenlerin netleri dikkate alınmıştır (Okul birincilerinin ve Engelli/Tübitak ek puanlıların netleri dışında).

LYS ÜNİVERSİTE SINAVI HAKKINDA DETAYLI BİLGİ

Yukarıdaki sorular toplam 5 oturumda yaklaşık 1,5 milyon sınava girecek öğrenci tarafından merak ediliyor. LYS sınav giriş yerlerinin ise 8 Haziran ile 10 Haziran arasında açıklanması bekleniyor. ÖSYM, bilindiği gibi son yıllarda yapacağı sınavdan yaklaşık 10 gün önce sınav giriş yerlerini açıklıyor. Geçtiğimi haftalarda yapılan ALES, YDS ve KPSS gibi sınavlarda da sınav giriş yerleri sınav tarihinden yaklaşık 10 gün önce açıklanmış ve adaylar sınavdan önce sınav giriş yerlerini görme fırsatı bulmuştu.

Reklam
Reklam

“LYS BAŞVURULARI İNTERNET ARACILIĞIYLA BİREYSEL OLARAK ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİNDEN AİS.OSYM.GOV.TR VEYA HERHANGİ BİR BAŞVURU MERKEZİNDEN YAPILABİLECEKTİR”

LYS başvuruları için adayların yapmaları gereken işlemlere ilişkin şunlar kaydedildi:
“Adayların hangi LYS’lere gireceklerine kesin karar verdikten sonra başvuru süresi içinde başvuru işlemlerini yapmaları gerekmektedir. Başvuru işlemini İnternet üzerinden bireysel olarak yapacak adaylar, “Başvuru İşlemi ÖSYM'ye Bildirilmiştir.” uyarısını mutlaka görmeleri ve yazıcıdan çıktı almaları gerektiği konularında önemle uyarılmaktadır. (Adayların LYS’lerin tamamına katılarak kendileri için tüm LYS puan türlerinin hesaplanmasını sağlamaları önerilir.) LYS başvuruları İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ais.osym.gov.tr veya herhangi bir Başvuru Merkezinden yapılabilecektir. LYS’lere katılma hakkı elde eden adaylar, 5 LYS’den, hesaplanmasını istedikleri LYS puanına uygun istedikleri sınava katılabilirler. İnternet kullanımında deneyimli olmayan ve işlemlerini eksik yapmaktan çekinen adayların başvuru işlemlerini bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapmaları yararlarına olacaktır. Başvuru Merkezleri başvuruları, resmî iş günlerinde ve mesai saatleri içinde alacaklardır. Adayların başvuru için başvuru merkezlerine şahsen gitmeleri ve nüfus cüzdanları veya süresi geçerli pasaportları ile doldurulmuş Aday Başvuru Formlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Başvuru Merkezi aracılığı ile başvuru işlemi yapan adaylar, Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinde yer alan başvuru bilgilerinin doğruluğunu kontrol etmek amacı ile görevli tarafından kendilerine verilen çıktıyı kontrol ettikten sonra çıktı üzerinde yer alan ‘onay kodunu’ görevliye bildireceklerdir. Görevli tarafından onay kodu sisteme girildikten sonra başvuru işlemi yapılacaktır.
Onay kodu girilmeyen başvurularda sınav ücreti yatırılamayacağı için başvuru geçersizdir ve sorumluluk adaya aittir. Adaylar, başvuru işlemini yaptıktan sonra sınav ücretini ödeyerek başvurularını tamamlayacaklardır. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 35,00 TL'dir. Sınav ücreti ödenmeyen başvurular geçersiz sayılacak, adayların bina/salon atamaları yapılmayacak ve bu adaylar için Sınava Giriş Belgesi düzenlenmeyecektir. Adaylar, başvuru işlemini tamamladıktan sonra LYS başvuru bilgilerini, ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden başvuru süresi içinde mutlaka kontrol etmeli ve aday başvuru kayıt bilgilerinin bir dökümünü edinmelidir. Adaylar, başvuru işlemi sonunda, başvuruya ilişkin belgeyi sistem üzerinden edinmeli ve yerleştirme işlemine kadar saklamalıdır.”

Reklam
Reklam

ÖSYM’nin başarısız kayıt işleminden sorumlu olmadığının bildirildiği açıklamada, “Adaylar, başvuru işlemlerini yaptıktan sonra sınava ilişkin bilgilerini (sınav merkezi tercihi vb.), başvuru süresi içinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile değiştirebileceklerdir. Başvuru süresi tamamlandıktan sonra bu bilgilerde değişiklik yapılamaz. Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme taleplerini içerir dilekçeler işleme alınmaz ve cevaplandırılmaz” denildi.

Adaylar ÖSYM’nin internet sitesinde LYS’lere ilişkin tüm ilke ve kuralları kapsayan ÖSYS Kılavuzu’nu inceleyebilecek.

Anahtar Kelimeler: