LYS sınav yerleri açıklandı, belgeler ÖSYM AİS'te

LYS sınav yerleri ÖSYM tarafından adayların erişimine açıldı. Öğrenciler LYS sınav yerlerini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden görebilecekler. Belgelerin ise sınavda bulundurulması gerekiyor.

​LYS sınav giriş yerleri açıklandı! Zorunlu eğitim sürecini tamamlayan öğrenciler, daha iyi bir geleceğe sahip olabilmek için üniversitelerde eğitim görmeye hak kazanmak istiyorlar. Yıllar geçtikçe artan üniversite eğitimi görmüş nüfüsun içinde olmak isteyen öğrenciler, eğitim derecelerini yükselterek iş hayatına atıldıklarında avantajlı olmak istiyor. Üniversiteye giden yolda ilk durak ise LYS olarak göze çarpıyor. Milyonlarda aday tarafından büyük bir heyecan ve merakla beklenen LYS maratonu öncesinde LYS sınav giriş yerleri Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklandı. LYS sınav yerlerinin açıklanması ile öğrenciler önceden sınava girecekleri binayı görme ve sınav öncesi yaşanacak olumsuzluklara karşı tedbir alma şansı buldu. LYS giriş yerleri hakkında bilgileri haberimizin devamındadır. Ayırca aşağıda yer alan bağlantıya tıklayarak LYS sınav giriş yerlerini öğrenebilirsiniz.

Reklam
Reklam

LYS SINAV YERLERİ İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM'DEN LYS BELGELERİ DUYURUSU

Sınavlar öncesinde LYS sınav yerlerinin belirlenmesinin ardından ÖSYM konu hakkında bir duyuru yaptı ve sınava girecek adayları konu hakkında bilgilendirdi. ÖSYM'den yapılan açıklamada, "18- 19 Haziran 2016 tarihlerinde uygulanacak olan LYS4, LYS1 ve 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde yapılacak LYS2, LYS5, LYS3’ebaşvuran adayların, sınava girecekleri bina/salonlara atanma işlemleri tamamlanmıştır. Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgesini, T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edineceklerdir. Adaylara saygı ile duyurulur." ifadelerine yer verildi.

LYS SINAV YERLERİ ÖSYM ADAY İŞLEMLERİ SİSTEMİ'NDE

LYS giriş yerleri ÖSYM tarafından adayların erişimine açıldı. ÖSYM tarafından yapılan her sınavda olduğu gibi bu sınavda da sınavın belgeleri ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'nden adaylarla paylaşıldı. ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne giren adaylar burada T.C. Kimlik Numarası ve ÖSYM şifresi ile LYS sınav yerlerini öğrenebilecekler.

Reklam
Reklam

LYS NE ZAMAN YAPILACAK

Üniversiteye giriş sınavı sistemi zaman içerisinde pek çok kez değiştirildi. YGS ve LYS bu sistemlerin sonuncusu oldu. Bu sistemde sınavlar tek gün içerisinde halledilmiyor ve çeşitli günlerde sınavlar yapılmaya devam ediyor. YGS'de başarılı olan adaylar, bu seviyenin ardından LYS ile ilerleyecekleri bölüm için mücadele edecekler. Bu sınavlar 18-19 Haziran 2016 ile 25-26 Haziran 2016 tarihlerinde yapılacak. Bu tarihlerde LYS-1, LYS-2, LYS-3, LYS-4 ve LYS-5 gerçekleştirilecek. LYS'nin ardından sonuçlar 18 Temmuz 2016'da ÖSYM Sonuç Açıklama Sistemi'nden adaylara açıklanacak. Sonuç açıklama işlemi sonrasında ise tercih işlemlerine geçilecek.

LYS-1: (Matematik) 19 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak. Sat 10.00'da başlayacak olan LYS-1 sınavı 135 dakika sürecek

LYS-2: (Fen Bilimleri) 25 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak. Saat 10.00'da başlayacak olan LYS-2 sınavı 135 dakika sürecek

LYS-3: (Edebiyat-Coğrafya) 26 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak. Sat 10.00'da başlayacak olan LYS-3 sınavı 120 dakika sürecek

Reklam
Reklam

LYS-4: (Sosyal Bilimler) 18 Haziran 2016 Cumartesi günü yapılacak. Sat 10.00'da başlayacak olan LYS-4 sınavı 135 dakika sürecek

LYS-5: (Yabancı Dil) 25 Haziran 2016 Pazar günü yapılacak. Saat 14.30'da başlayacak olan sınav 120 dakika sürecek

SINAVA GİRECEKLER, BUNLARA DİKKAT EDİN!

LYS, 5 aşamada gerçekleştirilecek. Adaylar uzun zamandır yaptıkları çalışmaların karşılığını almak isteyecekler ve bu nedenle baskı daha da artacak. Sınava girecek adayların sınavdan önce uykularına dikkat etmeleri, iyi bir uyku almaları gerekir. Uyku anlamında sıkıntı çekmeyen adaylar, sınav gününde her anlamda daha rahat olacak. Yine sınavdan bir gün önce ve sınav sabahında yediklerinize dikkat etmelisiniz. Bunlara dikkat edilmemesi sınavda size sorun yaşatabilir, uykunuzu getirebilir. Sınava giderken rahat olabilecekleri eşyalar giyinmek önemlidir. Sınavlarda mutlaka yanınıza su alın. Ayrıca sınav öncesinde derin nefesler alarak vücudunuza oksijen girmesini sağlayın. Kendinizi mümkün olduğu müddetçe stresten uzak tutun. Sınavda illa ki test sırasına uymanız gerekmez. En iyi ve en rahat olduğunuz bölümden sınava başlayın ve devam ettiğiniz sürede bunu sürdürün. Sınavda size tanınan süreyi sonuna kadar kullanın. Sıkıldığınızda ya da zorlandığınızda bir kaç saniyeliğine kafanızı kaldırın ve etrafınıza bakının. Böylece stres alanından uzaklaşmış olursunuz.

Reklam
Reklam

LYS ÖNCESİ BİLMENİZ GEREKEN TEMEL KURALLAR

LYS öncesinde bazı temel kuralları yeniden sizlere hatırlatmakta fayda var. Aslında bu maddeler size ÖSYM tarafından verilen evraklarda yer alsa da bir kez de biz hatırlatmış olalım. İşte o kurallar:

Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM’nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında sınavın başlama saatinden en az 1 saat önce hazır bulunmaları zorunludur. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır. Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Kurşun kalem, silgi, kalemtıraş, şeker ile peçete ÖSYM tarafından temin edileceğinden, şeffaf pet şişe içerisindeki su dışında hiçbir araç, gereç, içecek ve yiyeceği sınava gireceğiniz binaya getirmeyiniz. Sınava şeffaf pet şişe içerisinde su getirebilirsiniz.

Reklam
Reklam

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka, nüfus cüzdanı/Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı veya pasaportunu yanlarında bulundurmaları zorunludur. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan (T.C. Kimlik Numarası elle veya daktilo ile sonradan yazılmış veya ilave edilmiş olmamalıdır.) nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir.

Adayların kimlik belgesinin aslını yanında bulundurması gerekmekt edir. Fotokopi belge vb. kabul edilmez. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Reklam
Reklam

Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.