Lys'ye Girecek Öğrencilere Tavsiyeler

İSTANBUL, (DHA)- NİŞANTAŞI Üniversitesi Rehberlik Kariyer ve Daire Başkanı Nazik Kösegil, Özellikle tüm testlere katılacak öğrenciler için heyecanlı bir süreç

İSTANBUL, (DHA)- NİŞANTAŞI Üniversitesi Rehberlik Kariyer ve Daire Başkanı Nazik Kösegil, Özellikle tüm testlere katılacak öğrenciler için heyecanlı bir süreç olacak. Sınava fiziksel anlamda hazırlıklı girebilmek için uyku düzeni, yemek düzeni ve bedensel sağlığa dikkat edilmeli. Uykusuzluk sınav kaygısını tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Dolayısıyla sınavdan önce sağlıklı bir uyku düzeni kurmak çok önemli. Böylece sınav sabahı uykusuzluk problemi yaşanmayacaktır" dedi.

10-11 Haziran günlerinde yapılacak olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) Türkçe-Sosyal (TS) puan türünden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar 10 Haziran Cumartesi Sosyal Bilimler sınavına, Türkçe-Matematik (TM) ve Matematik-Fen (MF) puan türlerinden öğrenci alacak bölümlere yerleşmek isteyen adaylar ise 11 Haziran Pazar günü Matematik-Geometri sınavına katılacaklar. Nişantaşı Üniversitesi Rehberlik Kariyer ve Daire Başkanı Nazik Kösegil sınava girecek öğrencilere tavsiyelerde bulunarak taktik verdi.

Reklam
Reklam

"SINAV ÖNCESİ FİZİKSEL ETKİNLİKLERE DİKKAT EDİN"

Özellikle tüm testlere katılacak öğrenciler için heyecanlı bir süreç olacağını belirten Kösegil, "Sınav yaklaştıkça öğrencinin hem fiziksel hem psikolojik hem de akademik olarak hazır olmaları gerekiyor. Sınava fiziksel anlamda hazırlıklı girebilmek için uyku düzeni, yemek düzeni ve bedensel sağlığa dikkat edilmeli. Uykusuzluk sınav kaygısını tetikleyen en önemli unsurlardan biridir. Dolayısıyla sınavdan önce sağlıklı bir uyku düzeni kurmak çok önemli. Böylece sınav sabahı uykusuzluk problemi yaşanmayacaktır. Sınav öncesi yenilen yemekler de sınav kaygısını düzenlemekte etkilidir. Özellikle sınava katılan yaş grubunun fastfood dediğimiz yemek alışkanlığı maalesef kaygıyı düzeyini direkt etkilemektedir. Sınav günü yaklaştıkça az yağlı, sebze ağırlıklı yiyecekler tüketilmeli ve kafeinli içecekler tüketmek yerine bol bol su içilmeli. Sınav sabahı ise öğrencinin doyurucu bir kahvaltı yaparak evden çıkmak, sınav anında acıkmasını önleyecek ve psikolojik olarak rahatlamasına destek olacaktır. Tüm bunlarla birlikte sınav öncesi günlerde öğrencinin fiziksel etkinliklerine dikkat etmesi gerekiyor. Sınav gününe fiziksel bir rahatsızlıkla (kol kırılması vs.) katılmamak için öğrencinin fiziksel etkinliklerde kendine çok dikkat etmesi önemlidir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"SINAV ANINDA KAYGI VARSA OLUMLU DÜŞÜNMEYE MOTİVE OLUN"

Sınava psikolojik olarak hazırlanırken ise öğrenci kadar çevresinin de dikkat etmesi gereken durumlar olduğuna dikkat çeken Kösegil, “ Sınav sürecinde bulunan herkesin ve çevresinin öncelikle sınav öncesi yaşanan kaygı-heyecan durumunun doğal olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu sınav kaygı düzeyinde öğrenciyi sınav anında olumsuz etkileyecek düzeye inmesi ya da çıkması gibi normal olmayan durumunu engelleyebilirsek kaygının öğrenciye olumlu etkileri olacaktır. Sınav kaygısının normal sınırları aştığını anlayabilmek için öğrencinin kendini dinlemesi gerekiyor. Sınav anında öğrencide;hızlı kalp atışları, çarpıntı, terleme, üşüme, kızarma-sararma, telaş, mide bulantıları, baş ağrıları, sinirlilik, gerginlik, ağızda kuruluk, konsantrasyon bozukluğu vb. gibi değişiklikler yaşanmaya başlandıysa kaygı düzeyi değişmeye başlamıştır. Bu durumda öğrenci aklındaki tüm olumsuz düşünceleri bırakarak kendini motive edecek ve duruma çözümler üretebilecek durumları düşünmelidir. Her olumlu düşünce birçok olumsuz düşüncenin dağılmasına yardımcı olacaktır. Örneğin; Yapmam gereken nedir? Yapabildiğimin en iyisini yapmamın bana ne zararı olabilir? Ne kaybederim? Yeterli zamanımın olmadığı doğru, ancak olan zamanımı en etkili şekilde nasıl kullanabilirim? Tüm materyalleri çalışamasam bile, önemli bölümlere öncelik vererek sınava hazırlanabilirim, hiç olmazsa bu bölümlerden puan kazanırım. Hangi sorular sıklıkla soruluyorsa onlardan başlamalıyım" açıklamalarında bulundu.

Reklam
Reklam

"SINAV ÖNCESİ GERGİN VE OLUMSUZ DÜŞÜNCELERİ BİR KENARA BIRAKIN"

Sınav yaklaştıkça yapılacak olan akademik hazırlıkta dikkat edilmesi gerekenleri özetleyen Kösegil şunları söyledi:

“En önemli nokta; kalan birkaç günün tüm eksiklikleri kapatmayacağını kabul etmektir. Son günlerde yoğun çalışmalar yapmak yerine deneme çözmeye devam etmek, bilinen konularda olabildiğince farklı soru çözerek bu konuları pekiştirmek, hiç bilinmeyen konuyu çalışmamak sınav motivasyon düzeyini olumlu etkileyecektir. Birden ders çalışmayı bırakmak da doğru değildir. Çalışma yoğunluğunu azaltmak ve sınav öncesi öğlenden itibaren ders çalışmayı sonlandırarak dinlenilmeli, sınavla konuları ile ilgili gergin ve olumsuz düşünceler bir kenara bırakılmalı. Bunun içinde bu vakitleri öğrenci sevdiği müzikleri dinleyerek, sevdiği filmi izleyerek ya da havaların güzel oluşundan faydalanıp açık hava yürüyüşü yaparak değerlendirebilir.”

"BİR SORU ÜZERİNDE ÇOK DÜŞÜNEREK HEM VAKTİNİZİ HEM DE DİKKATİNİZİ DAĞITMAYIN"

Sınava dair taktikler veren Kösegil, "Bir soruyu cevaplarken aklınıza başka bir soru ile ilgili bir bilgi ya da düşünce gelirse, başka bir kağıda kısaca not edin, o sorunun cevabını düşünerek vakit kaybetmeyin ve dikkatinizi dağıtmayın. Dikkatinizin dağılması ve konsantrasyonunuzun bozulması yeniden kaygılanmanıza neden olur. Konsantrasyonunuz bozulur ve kaygı düzeyiniz yükselirse, o ana kadar çok iyi gittiğinizi göz önünde bulundurun ve sınava devam edin. Kaygınıza teslim olmayın ve bu durum ile baş edebileceğinizi unutmayın" diyerek sözlerini tamamladı.

Reklam
Reklam

(FOTOĞRAF)

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: