Maalesef doğru yazılışı üzerine yapılan araştırmalar genellikle bu kelimenin içerdiği ünlü seslere ilişkindir. Yani kökeni Arapça olan ve Türkçeye ödünçlenen bu kelimenin yazılı dilde kaç tane a sesini içerecek şekilde kullanılması gerektiği sıklıkla merak edilir. Bu gibi bir soruya yanıt verilmesi amacıyla bilgi alınması gereken güvenilir kaynak ise TDK güncel çevrim içi sözlüğüdür. Söz edilen bu kaynağa başvurulduğu zaman maalesef kelimesinin yazılı dildeki doğru kullanımı ile temel anlamı gibi detaylara erişilebilir. Daha sonra ise maalesef sözcüğüyle farklı bağlamlara yönelik olarak çeşitli cümleler kurulabilir.
Arapça kökenli olup Türkçeye ödünçlenen sözcüklerin birçoğunun doğru yazılışı karıştırılır. Bu sözcüklerin içerdiği ünlü seslerin art arda gelmesi gibi durumlar, Türkçe dili konuşan kişilere aşina gelmeyebilir. Ancak Fransızca ve Farsça gibi, Türkçeye en çok sözcük ödünçlenen dillerden biri de Arapçadır. Bu nedenle Arapça kökenli olan maalesef gibi sözcüklerin doğru yazılışlarının TDK’ye başvurularak öğrenilmesi gerekir.
Maalesef kelimesi zarf görevinde kullanılırken toplamda 3 heceden oluşur. Bu kelime, TDK güncel çevrim içi sözlüğü üzerinden aratıldığı zaman maalesef ifadesinin Arapçadaki doğru yazılışının ma’a’l-esef şeklinde olduğu görülür. Türkçeye ödünçlenen bu kelimenin yazılı dildeki kullanımına yönelik olarak pek çok kişi tarafından yanıt aranan soru da "Maalesef mi malesef mi?" şeklindedir. Bu bağlamda TDK güncel sözlüğü kapsamındaki bilgiler temel alındığı zaman maalesef sözcüğünün mutlaka iki tane a sesini içerecek şekilde yazılması gerektiği söylenmelidir.
Sunulan bu bilgilere göre TDK onaylı maalesef yazımı ile söz edilen kelimenin yazılı dilde yaygın olarak rastlanan hatalı kullanımı şu şekilde sıralanabilir:
TDK kapsamındaki tanımı "Üzülerek söylüyorum ki, ne yazık ki" şeklinde olan maalesef kelimesi 2 tane a sesini art arda gelecek şekilde içerir. Dolayısıyla maatteessüf kelimesi ile aynı anlama gelen maalesef sözcüğü mutlaka m sesinden sonra 2 tane a sesi gelecek şekilde yazılmalıdır. Bu sözcük yalnızca 1 adet a sesi kullanılarak malesef şeklinde yazıldığı takdirde Türkçe yazım kuralları ihlal edilmiş olur. Ancak maalesef doğru yazılışı TDK tarafından belirtildiği gibi yani m, a, a, l, e, s, e, f seslerini içerecek şekilde olmalıdır.
Bu bağlamda "Maalesef nasıl yazılır TDK?" gibi bir soruya yanıt almaya çalışan kişilere ilgili kelimenin hem anlamını hem de doğru yazılışını pekiştirmeleri için aşağıdaki cümle örnekleri sıralanabilir: