Maaş 150 bin lirayı buluyor ama çalışan yok! Türkiye’nin en büyük sorunu olmaya doğru ilerliyor: Gençler kolay paranın peşinde

Üretimde ara eleman sıkıntısı günden güne büyüyor. Aylık 150 bin liraya kadar varabilen ücretler bile sorunu çözmede etkili olmadı. Sektör temsilcileri vasıflı personel bulamamaktan şikayetçi. Mecburen yabancı işçi çalıştırdıklarını söyleyen işverenler gençlerin sosyal medyadan kolay para kazanmaya yöneldiğini ve iş beğenmediklerini dile getiriyor. “Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor” diyorlar.

Sosyal medyadan kolay para kazanma dönemi başladıktan sonra, nitelikli personel ve ara eleman bulunamaması üretimi tehdit ediyor. İnşaat, dekorasyon ve tadilat işleri yapan şirketlerin eleman sorunu büyüyor. Yetişmiş kaynakçı, kalıpçı, demirci ve montajcılar Türkiye’de en çok aranan meslek hâline geldi. Çalışacak elemanın olmaması yevmiye ücretlerini adeta uçarken, bugün kalifiye bir kaynak ustasına günlük 5 bin lira ödeniyor.

USTALAR DEPREM BÖLGESİNE GİDİNCE AÇIK ARTTI

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, İstanbul’da dekorasyon işi ile uğraşan Ramazan Karadağ, “Uzun zamandır eleman problemi yaşıyorduk. Pandemi ile birlikte sektörde bir açık oluşmuştu. Ancak Kahramanmaraş depremi bu açığı iyice büyüttü. Sektördeki en tecrübeli ustalar deprem bölgesine gitti. Bugün bir kaynak ustasına 5 bin lira yevmiye (günlük) veriyorum. Usta daha iyi bir iş bulduğunda bırakıp gidiyor. Bu durum işlerimize olumsuz yansıyor” dedi.

Reklam
Reklam

“ŞİRKETLER MECBUREN YABANCI İŞÇİ ÇALIŞTIRIYOR”

İki sene sonra Türk usta bulunamayacağını iddia eden Karadağ, “Yetişmiş bir usta bugün bir mühendisten daha çok para kazanıyor. Ama gençler emek gerektiren sektörlerden kaçıyor. Asgari ücrete razı olup masabaşı işlerde çalışmak istiyorlar. Türk ustalar belli bir yaşa geldi, zamanla emekli olacaklar. Bazı şirketler mecburen yabancı işçi çalıştırıyor” diye konuştu.

Otomobil tamircisi Uğur Kahveci ise, “Kalfa ve çırak bulamıyoruz. Eskiden ailemiz bizi ustanın yanına bırakırdı ama şu anda öyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.
Cep telefonu tamiri yapan Ramazan Özdemir de, “Gençlerimiz kolay para kazanmaya yöneliyor. Sosyal medyadan para kazanma yöntemleri tercih edildiği için şu anda vasıflı personel bulamıyoruz” diye konuştu.

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren Ufuk Doyuran gençlerin iş beğenmediğini söyleyerek, “Sekiz mağazası olan arkadaşım, dört mağazasını eleman sıkıntısı sebebiyle kapattı” dedi.

Anahtar Kelimeler: