"Maaş artışları Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek"

Maliye Bakanı Sümer Oral, kamu çalışanlarının maaş artışları konusunun, Bakanlar Kurulu'nda ele alınacağını, kabul edilirse 2002 yılı sonun kadar uygulanmaya çalışılacağını bildirdi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız ve Yönetim Kurulu üyelerini Maliye Bakanlığı'nda kabul eden Bakan Oral, görüşmede, ücret adaleti ve düzeninin daha uygun bir şekle dönüştürülmesi, personel rejiminin yeniden ele alınması ve zorunlu tasarruflarla ilgili konuları ele aldıklarını söyledi. Oral, görüşme sonrasında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Türkiye'de devlet personel rejimi 657 ile başladı, 1970 yılında oluştu. O günden bugüne sistem büyük ölçüde aksadı. Bugün ihtiyacı karşılayan bir sistem olmaktan uzaklaştı. Bu konuda yürüttüğümüz çalışmalarımız sürüyor. 5 yıllık süre içinde, kamu ücret yelpazeini daha düzgün hale getirecek kanun gücünde kararname çıkarılacak. Bunun ilkini çıkardık. Önümüzdeki günlerde bir yenisini çıkaracağız. 5 yıllık süre ücret yelpazesi daha adil bir hale getirilecek. Amacımız memur maaşlarını enflasyonun altında ezdirmemektir".

Reklam
Reklam

Oral, bir gazetecinin, "İfadelerinizden yola çıkarak, kamu çalışanlarının taleplerinin karşılanamayacağını söyleyebilir miyiz?" sorusuna, "Hayır öyle birşey söylemedim. Bütçe imkanları içinde ne yapılabilirse o yapılacak" cevabını verdi. "Kamu çalışanlarına yılbaşına kadar bir müjde verebilecekmisiniz?" şeklindeki soruya ise Oralın cevabı, "Bakanlar Kurulu'nun, 15 Eylül'e kadar kararname çıkarması söz konusudur. kurul, bu konuda ilk kararı almıştır. Bakanlar Kurulu'nun geçen ki kararnamesine hüküm konmuştur. Yılın ikinci yarısındaki maaş artışlarını sağlayan kararnameye gereken hüküm konulmuş, bu çalışmaların sonuna gelinmiştir. Konu, Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek, 2002 yılının sonuna kadar uygulamaya çalışılacaktır. Tabii bütçe imkanları dahilinde" oldu.

Konuyla ilgili IMF ile görüşmeniz oldumu sorusuna da Oral, "Şimdi bizim aldığımız her karar, çok yönlü düşünerek taşınarak, imkanları görerek, alacağımız karardır" diye cevap verdi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Akyıldız ise görüşmede, Bakan Oral'a kamu çalışanlarının taban 250 milyon liralık artışı istediklerini ifade ettiklerini Oral'ın ise tavan 250 milyon lira olmak üzere bütçe imkanlarının zorlanacağını söylediğini vurguladı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: