Maaşı düşürülen işçiler kıdem tazminatı alabiliyor

Maaşı düşürülen işçiler kıdem tazminatı alabiliyor. Çalışanlar kıdem tazminatının hangi koşullarda alınabileceğini merak ediyor. Kıdem tazminatı için gereken şartları haberimizden öğrenebilirsiniz.

1475 sayılı Kanunun 14 üncü maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. İlk olarak aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışmış olmak gerekiyor. Kıdem tazminatını ise pek çok yol ile almak mümkün. Eğer işveren ahlak kuralları dışında davranış sergiliyorsa kıdem tazmınatı alınabiliniyor. Çalışan anneler evlilik nedeniyle işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabiliyor. Bedelli askerlik yapacakların ise iş yerinden ayrılıp kıdem tazminatı alması mümkün görünmüyor.

Kural olarak işten kendi isteğiyle (istifa) ayrılan işçi, kıdem tazminatı alamıyor. Ancak aynı işyerinde en az 1 yıl çalıştıysanız ve belli şartlarda istifa etseniz de kıdem tazminatı alabilirsiniz. Eğer işveren iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı davranışlarda bulunuyorsa istifa ettikten sonra kıdem tazminatı alınabiliniyor.

Reklam
Reklam

Kadın çalışanların evlilik nedeniyle işten ayrılması durumunda da kıdem tazminatı alınabiliyor. Ancak buradaki kritik nokta bu haktan yararlanılabilmesi için; iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması, feshin gerekçesinin evlilik olduğunun açıkça belirtilmesi gerekiyor.

Malüllük aylığı nedeniyle işten ayrılanlar da kıdem tazminatı almaya hak kazanıyor. Ayrıca yaşlılık aylığı başka bir ifadeyle emeklilik maaşı almak için yaş dışındaki sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayanlar, kendi isteğinle işte ayrılsalar bile kıdem tazminatına hak kazanıyor.

İş sözleşmesinin konusu olan işin yapılması işin niteliğinden doğan bir sebeple işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlikeli olursa işçi iş akdini haklı nedenle feshederek kıdem tazminatı alabilir.

Muvazzaf askerlik görevi nedeniyle işyerinden ayrılan ve o işyerinde veya aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıllık çalışması bulunan işçiler, askere giderken kıdem tazminatını alabiliyor.

Reklam
Reklam

Bedelli askerlik durumunda ise birliğe teslim olmak zorunluluğu olmadığı için işyerinden ayrılma durumu da sözkonusu değil. Bu nedenle, 1 gün bile askerlik yapılmayacağı için bedelli askerlik yapacak işçiler işyerlerinden ayrılarak kıdem tazminatına hak kazanamaz. Askerlik nedeniyle işten ayrılacak işçiler, eğer gerekli koşulları sağlamışlarsa işsizlik maaşına başvurabilirler. Fakat bu başvurular askere giderken değil, askerden dönünce yapılmalı.

Maaşı düşürülen işçi, kıdem tazminatı isteyip işten ayrılabilir.

İş yerinin devredilmesi durumunda tüm hak ve borçlar devralan kişiye aktarılıyor. İşyerinin tamamı veya bir bölümü hukuki bir işleme dayanılarak bir başka işverene devredildiğinde, mevcut iş sözleşmeleri tüm hak ve borçları ile birlikte devralana geçer. Dolayısıyla devri gerekçe göstererek hizmet aktinizi feshedemez ve kıdem tazminatı talep edemezsiniz.

İş yerinin satılmasının da birçok kişi tarafından yine kıdem tazminatı ödenmesini gerekiren şartlar arasında olduğu sanılır. Herhangi bir işyerinin kısmen veya tümüyle devredilmesi durumunda, söz konusu işyerinde çalışmakta olanlar aynı şartlarla çalışmaya devam edecekler. Dolayısıyla işyerinin devri, çalışanların yasal hakları konusunda herhangi bir kayba yol açmayacağından, çalışanlara işyerinin devri nedeni ile kıdem tazminatı ödenmesi söz konusu değil.

Reklam
Reklam

Hamilelik veya doğum nedeni ile işten ayrılan çalışanların da kıdem tazminatına hak kazanıp kazanmadığı çok konuşulur. Yasal düzenleme açısından hamilelik veya doğum nedenine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılıyor.

Anahtar Kelimeler: