Maaşınızı Masaya Bırakmak Zorunda Kalmayın: Bir Mekanın Pahalı Olup Olmadığını Anlamanın 5 Yolu

Arkadaşlarınızla buluştunuz ve bir kafeyi gözünüze kestirdiniz. Çok fazla para ödemeden karnınızı doyurmak ya da bir şeyler içmek istiyorsunuz... Peki, bu mekan bütçenize uygun mu?

Bazen çok şatafatlı görünen mekan tasarımlarına aldanıp "Bütçemize uygun değil" diyerek yanından bile geçmemeyi tercih ediyoruz. Bazen de salaş gibi görünen mekanlar oldukça pahalı olabiliyorlar. Peki biraz oturup arkadaşlarımızla sohbet etmek istediğimiz, belki yemek yiyeceğimiz belki de bir şeyler içip kalkacağımız mekanların pahalı olup olmadığını nasıl anlarız?

Dedikodu Araştırması İlk Adımınız!

Bir kafe ya da restoran, sosyal medyada çok popüler ise ve burayı aşırı ünlü insanlar ziyaret ediyorlarsa o mekan inanın normalin üzerinde fiyatlara sahiptir. Sokaktan 1 liraya alabileceğiniz simiti burada içerisine değişik isimli peynirler ve jambon koyarak 3 öğün için harcadığınız paraya satıyor olabilirler. Ve kesinlikle bu mekan ünlü akınına uğramadan önce normal fiyatlandırma yapıyordur. "Madem popüler olduk neden fiyatlarımızı düşük tutalım ki?" politikası burayı da ele geçirmiştir. Eğer bir çaya 17 lira vermek istemiyorsanız sizi alkışlarla uğurluyoruz!

Reklam
Reklam

Mekana Girmiş Bulunduysanız Derhal İçecek Menüsüne Göz Atın!

Artık kafe ve restoranlarda yiyecek menüleri ayrı, içecek menüleri ayrı olarak veriliyor. Bir mekanda çok fazla para harcamak istemiyor, fakat farkında olmadan lüks bir yere girmiş bulunuyorsanız ilk önce içecek menüsüne bakmanızı öneririz. Böylece "Zaten yemek yemeyecektik, bir şeyler içip kalkacaktık" izlenimi verebilirsiniz. Yemek menüsüne bakıp sonra sadece içecek sipariş ederseniz dikkat çekebilirsiniz. (Bundan kime ne?) İçecek menüsünde her bakkalda bulunan gazlı içecekler 10 liradan fazla yazılmışsa siz en iyisi 7 liraya küçük bir fincan çay içip mekandan ayrılın. Annelerimizin evde taze olarak hazırladığı limonata eğer 17 liradan fazla ise hiç durmayın.

Yan Masada Oturanların Yiyeceklerine Şöyle Bir Göz Atın

Bu hareket, bulunduğunuz mekanın fiyat ortalamasını açık ve net gözler önüne serecektir. Diyelim ki pazar kahvaltısı için oradasınız ve siparişiniz henüz alınmadı, hemen yan tarafınızda oturan kişilerin neler yediklerine bir bakın. Küçük porsiyonlar halinde ilginç sunumlarla kahvaltı ediyorlarsa o mekan mutlaka pahalıdır! Hindistan cevizi kabuğunda söğüş veren mekan ne kadar ucuz olabilir ki?

Reklam
Reklam

Rezervasyonunuz Var Mıydı?

Bahçesinde insanların mutlu mutlu oturduğu, yemekler yediği o mekan sizin de dikkatinizi çekti ve "Hadi gidip bir şeyler yiyelim" dediniz. Tam giriş kapısına geldiniz, boş bir masayı gözünüze kestirdiniz ve yanınızda takım elbiseli bir bey bitti. "Hoşgeldiniz, rezervasyonunuz var mıydı?" diye sordu. 'Yok' diyerek gerisin geri dönün siz. Bir çorbaya 40 lira vermeye meyilli insanlarla dolup taşıyordur orası, 350 liralık hesaba 50 lira bahşiş bırakan insanların kibirleriyle dolduğu için zaten yer bulamazsınız!

Farklı Bir Mutfak Kültürü Denemeye Karar Verdiniz Demek?

Türk mutfağı yerine başka lezzetler keşfetmek istediniz ve sorup soruşturdunuz. "Ya biz gittik çok uygundu fiyatı" diyenlere inanmayın! Hem yedikleriniz damak zevkinize uymadığı için tatmin olmayacaksınız hem de kendi para birimleri üzerinden fiyatlandırma yaptıkları için yiyemediğiniz yiyeceklere fazla para ödeyeceksiniz. Karar senin çekirge!

Reklam
Reklam