Mac OS X El Capitan Temmuz'da Yayınlanıyor! İşte En Çok Merak Edilen 10 Yenilik!

Apple-severler ekran başına...

İlk akla gelen; ismi neden El Capitan?

El Capitan, Kaliforniya'daki Yosemite Milli Parkı'nda yer alan heybetli bir kaya formasyonunun adı. Apple'ın önceki Leopard/Snow Leopard, Lion/Mountain Lion gibi isimlerini hesaba katarsak; OS X Yosemite'ten sonra OS X El Capitan'ın gelmesi pek de mantıksız değil.

En ölümcül soru; yüklemeli miyim?

Forumlarda yazılanlara bakılırsa; elinizde 2011 model bir Macbook Air dahi olsa yüklemenizde sıkıntı yok. Kullanıcılar üzerine basa basa kusursuz çalıştığını söylüyorlar... Yenilikler neler? Yüzde 50 hızlı Rendering en önemlisi...

El Capitan, önceki sürümlere nazaran yüzde 50 daha hızlı rendering, yani hali hazırdaki bilgisayarınızın çok daha hızlı bir performansla çalışmasını vaat ediyor.

Reklam
Reklam

Çok dokunuşlu Touchpad, artık daha da çok dokunuşlu.

Apple'ın yıllardan beri en önemli avantajlarından biri olan Multitouch özelliği, El Capitan ile yeni fonksiyonlar kazanıyor. Tek dokunuşla gereksiz e-postalarınızı silebilmek bu fonksiyonlardan sadece biri. Spotlight mobilleşiyor.

Çok eski OS X sürümlerinden bu yana Mac'lerimizin sağ üst köşesinde yer alan Spotlight özelliği; Yosemite ile birlikte ekranımızın ortasına kurulmuştu. El Capitan ile birlikte, Spotlight penceresini hareket ettirebilecek, ekran boyutunu ayarlayabileceksiniz. Spotlight'a akıllı arama özelliği geliyor.

Facebook'u İngilizce kullananların çoktan aşina olduğu Graph Search özelliği, nihayet El Capitan ile tüm bilgisayarınızda.

Bu özellik sayesinde; isteğinizi İngilizce ve düzgün bir gramerle yazdığınız takdirde, klasörler içinde kaybolmadan bilgisayarınızdaki herşeye erişebileceksiniz! Split View özelliği nihayet OS X'te.

Windows'taki Aerosnap benzeri ekranı bölebilme özelliği, nihayet El Capitan ile Mac ekranlarımıza geliyor. Gamer'lar buraya; DirectX'in Apple'cası 'Metal' El Capitan'da!

Mac'lerin yıllardır kendini geliştirdiği, ancak bugüne kadar sıkıntısının bitmediği konu bu OS X sürümü ile çözülüyor!

Reklam
Reklam

Microsoft'un başta video oyunları olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını uygulamaya hazırlamak için yıllardır elinde bulundurduğu DirectX'e, Apple 'Metal' ile yanıt veriyor. Metal ile birlikte artık Mac'ler, gamer'lar için de oldukça ciddi bir seçenek. Safari yenileniyor.

Son yıllarda Mac'lerdeki yerini Google Chrome'a kaptıran Apple Safari, yepyeni özellikleri ile tahtını geri alacağa benziyor.

Favori sitelerinizi sol üst köşeye pin'leyebileceğiniz yeni Safari, aynı zamanda müzik çalan sekmelere hızlı gösterim ve tek tuşla o sekmeyi susturabilme özelliği getiriyor. Developer'ım! El Capitan'a ne zaman erişebilirim?

Hemen şimdi! Apple Beta Software Program sitesine girip başvuru yapmanız yeterli.