Macar Havayolları krizi sürüyor

Macar Havayolları Şirketi MALEV'in uçuşlarının durdurulması sonucu ortaya çıkan belirsizlik devam ediyor. 1500 MALEV çalışanının derhal işsiz kalacağı tahmin ediliyor.

Tarık Demirkan

Budapeşte

Cuma sabahı ani bir kararla Macar Havayolları Şirketi Malev’in uçuşlarının durdurulması sonucu ortaya çıkan kaos sürüyor.

Bir devlet şirketi olan MALEV hakkında hükümet tarafından henüz resmen iflas işlemleri başlatılmadığı için, olaya iflas denmese de tüm olup bitenler iflas eden bir şirketin tasfiye işlemleriyle aynı.

Bugün MALEV tarafından yapılan bir açıklama, şirketin leasing yoluyla kiralanan en modern 9 uçağının akşam saatlerinde mülk sahibi şirket tarafından götürüleceğini ortaya koydu.

Reklam
Reklam

Şirket çalışanlarına da, işlerine son verildiği açıklaması Budapeşte Havalimanında yapıldı. Resmi rakamlar henüz açıklanmamış olmakla birlikte, 1500 MALEV çalışanının derhal işsiz kalacağı ve MALEV’e bağlı yan kuruluşlarla birlikte iflas nedeniyle işini kaybedenlerin sayısının 15 bine ulaşacağı söyleniyor.

Bu arada aralık ayında hükümet tarafından yaptırılan bir araştırma, MALEV’in kapatılmasının ve yüklü uluslararası borcu bulunan bu şirketin nihai tasfiyesinin Macar devletine ilk etapta 2 milyar Euro’ya mal olacağı, bu rakamın diğer bazı tazminatlarla birlikte iki katına da çıkabileceği ileri sürülüyor.

Turizme darbe

MALEV’in kapatılmasının beraberinde getireceği bir diğer önemli sorun da olayın turizme olan etkisi.

Öncelikle birçok ülkeden Budapeşte’ye sadece MALEV’in seferlerinin olması nedeniyle Macaristan’a gelen turistlerin derhal % 30 civarında azalacağı da uzmanlar tarafından ileri sürülüyor.

Öte yandan dün akşam saatlerine kadar bilet kesmeye devam eden MALEV’in uçuşlarının ansızın sona erdirilmesi nedeniyle yurt dışında kalan 3700 Macarın Macaristan’a, Budapeşte’de kalan 3500 yolcunun da memleketlerine götürülmesi konusu da çözülmeye çalışılıyor.

Reklam
Reklam

Bilet bedellerinin akıbeti belirsiz

Macar hükümeti önümüzdeki aylar için biletleri kesilen binlerce yolcunun bilet bedellerinin geri ödenmesi konusunda da bir garanti vermiyor.

Resmi açıklamaya göre bilet bedellerinin iade garantisi, uçuşların sona erdiği tarihten sonraki üç günlük dönemi kapsıyor.

Avrupa Birliği Komisyonu ulaşımdan sorumlu komisyon üyesi Sim Kalas'in basın temsilcisi yoluyla yaptığı konuyla ilgili açıklamada, tüm yolculara zaman dilimine bakılmaksızın bilet bedellerinin iadesi edilmesi zorunluluğu vurgulanıyor. Ancak Brüksel de bunun gerçekleşebileceğinden pek umutlu değil.

Avrupa Birliği bu konuda, daha önceki Spainair örneğinde olduğu gibi bir uzlaşma yaratılması gerektiğin altını çiziyor.