Macar Kralı Thököly İmre Ölümünün 310'uncu Yılında Anıldı

Ergün AYAZ/İZMİT Avusturya'ya karşı amansız savaşlar yapan ve 1701 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak geldiği İzmit'te 1705 yılında ölen Macar Kralı Thököly

Ergün AYAZ/İZMİT Avusturya'ya karşı amansız savaşlar yapan ve 1701 yılında Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak geldiği İzmit'te 1705 yılında ölen Macar Kralı Thököly İmre'nin cenazesi eski Seka Fabrikası arazisi olan ve şu anda da park olarak kullanılan alana defnedildi. Yıllar sonra da Macaristan Hükümeti tarafından mezarı ülkesine götürülen Tökeli İmre için, burada da bir Türk-Macar Dosttluk Evi yaptırıldı. Macar Kralı Thököly İmre Anma törenine Budapeşte Belediye Başkanı Istvan Tarlos, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kis, Macaristan Milli Müzesi Müdürü Dr. Laszlo Csorba ve çok sayıda kişi katıldı. Tören saygı duruşu ve iki ülkenin Milli Marşları'nın okunması ile başladı.
BU ANIT İKİ ÜLKENİN DOSTLUĞUNU GÖSTERİYOR
Macaristan Milli Müzesi Müdürü Dr. Laszlo Csorba, tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada Tuğrul kuşu anıtının iki ülkenin dostluğunu gösterdiğini söyledi. Csorba, "Biz kendimizi geleneklerimize göre Orta Asya'dan bir millet olarak sayıyoruz. Asyalı milletlerden en batıya gidenlerdeniz. Türk ve Macar dostluğu çok eskiye dayanıyor. Macaristan'dan getirdiğimiz anıt ile de bu dostluğumuzu daha da pekiştiriyoruz" dedi.
"KOCAELİ'NDE HER YIL ANMA OLUYOR"
Tercüman aracılığıyla yaptığı konuşmada Kocaeli'nde her yıl Macarların ölümünün anıldığını söyleyen Budapeşte Büyükşehir Belediye Başkanı Istvan Tarlos, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Macaristan adına Türkiye'de yaşanan uluslararası terörizm nedeniyle vefat eden vatandaşlar için üzüntümü dile getirmek istiyorum. Kocaeli öyle bir yerki her yıl Macarların ölümünü anıyor. Bunu başka hiçbir yerde yapmıyorlar. Kocaeli Thököly İmre'nin anısını ve geleneklerini koruma yeri olmuştur."
"MACAR KRALININI ANISINI YAŞATMAKTAN ONUR DUYUYORUZ"
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Macar Türk dostluğunun asırlar öncesine dayandığını söyledi. Macar Kralının anasını Kocaeli'de yaşatmaktan büyük onur duyduklarını söyleyen Başkan Karaosmanoğlu, 2Macar halkı Batı'ya, biz de Doğu'ya düştük ama aramızda bir kader birliği var. Thököly İmre Macar halkı için büyük önem arz ediyor. Onun anısını burada yaşatmaktan büyük onur duyuyoruz. Tarihi kimlikler dostluğumuzu daha da arttıracaktır" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Macar ve Türk mitolojisinde önemli bir yere sahip olan Selçukluların da sembol olarak aldığı Tuğrul Kuşu heykeli törenle açıldı.

Reklam
Reklam

FOTOğRAFLI

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: