Macaristan Ankara Büyükelçisi Hovari, Van'da

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, "Biz hepimiz NATO'nun müttefik ülkeleriyiz, İnşallah Avrupa Birliği'nde de beraber olacağız" dedi.

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Janos Hovari, "Biz hepimiz NATO'nun müttefik ülkeleriyiz, İnşallah Avrupa Birliği'nde de beraber olacağız" dedi.

Çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere Van'a gelen Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Hovari, Vali Münir Karaloğlu'nu makamında ziyaret etti.

Macaristan'ın Türkiye ile tarihi bağları ve dostlukları olan bir ülke olduğunu belirten Vali Karaloğlu, Kocaeli Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi'nde Genel Sekreter iken Tökeli İmre Macar Kültür Evi'ni yaptırdıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Van'da meydana gelen depremlerden sonra büyükelçiliğin kendilerinden 15 öğrenci istediklerini anlatan Karaloğlu, deprem sıkıntılarını ve psikolojik travmasını atmak için 22 Ağustos'ta öğrencileri 2 öğretmenle Macaristan'a göndereceklerini söyledi.

Büyükelçi Hovari ise, ülkesinin Osmanlı İmparatorluğu ile 300 yıl kadar savaştığını, ancak 18. yüzyıldan sonra arkadaş ve dost olduklarını vurguladı.

Macar tarihinin en önemli adamlarının büyükelçi olarak her zaman Türkiye'ye geldiğini dile getiren Hovari, şunları kaydetti:

"Bunlardan Tökeri İmre İzmit'te oturmuştur. Ondan sonra Tekirdağ'da da meşhur Macar şairleri yaşamış. Kırım Savaşı'nda Kafkas cephesinin komutanı Macar'dı. Kars kalesini de Ruslardan alırken cephenin komutanı yine Macar'dı. Ama bugünlerde Macaristan ve Türkiye arasında çok daha iyi ilişkiler var. Biz hepimiz NATO'nun müttefik ülkeleriyiz. İnşallah Avrupa Birliği'nde (AB) de beraber olacağız. Macaristan, Türkiye'nin AB'ye girişini her zaman destekliyor."

Van'dan Macaristan'a gidecek öğrencilerin Siofok şehrini ziyaret edeceklerini dile getiren Hovari, bu ziyaretin iki halk arasında dayanışmanın gelişmesine katkı sunacağına inandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Vali Karaloğlu, konuğuna ziyareti anısına Urartu motiflerinin işlenmış kahve fincan takımı, Van'ın tarihi ve turistik ören yerlerinin fotoğraflarının yer aldığı "Van Güzel" hediye etti.

Muhabir: Sıtkı Yıldız / Yahya Öylek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz