Macaristan'da 'palyaço devrimi'

Hükümetin yeni emeklilik ve kesinti planlarını 'kendileri ile dalga geçmek' olarak gören binlerce Macar, başbakanı palyaço giysilerine bürünerek protesto etti.

Tarık Demirkan

Budapeşte

Her şey hükümetin istikrar paketi kapsamında bazı işkollarındaki erken emeklilik hakkının geri alınacağını açıklamasıyla başladı.

Polisler, itfaiyeciler, gümrük memurları gibi, kamu güvenliği alanlarında çalışan devlet memurları sendikaları tasarıyı tepkiyle karşıladı.

Hükümet 50-52 yaşındaki insanların emekli olabilmesinin topluma ağır bir yük getirdiğini söylüyor, sendikalar ise, bu tür erken emekliliğin, o sektörlerde düşük maaşla çalışmanın koşulu olduğunu vurguluyorlardı.

Reklam
Reklam

Dahası, taslağa göre, bu hak geriye dönük olarak da geri alınacaktı. Yani bu sektörlerde çalışıp emekli olan ve normal emeklilik yaş haddini henüz doldurmamış yaklaşık kırk bin kişi de emeklilik maaşını kaybedecekti.

Memurların huzursuzluğu giderek sokaklara taştı, sonunda parlamentonun önünde direniş çadırları kuruldu.

Polislerin ve diğer memurların parlamento önündeki protestolarının doruk noktasında, sendikaların temsilcileri başbakan Viktor Orban’ı ziyaret ettiler ve ondan meydana gelip memurlara bu yasasının gerekçelerini anlatmasını talep ettiler.

Başbakanın sözlerine tepki

Başbakanın yanıtı ise “ben o meydana gelmem, ama çok isterseniz, palyaço işleri müsteşarımı gönderirim” oldu.

İşte dün Budapeşte sokaklarını dolduran ve çoğu palyaço elbisesi giymiş on binlerce kişi, başbakanın bu sözleri üzerine “palyaço devrimi” ilan eden sendikaların çağrısı üzerine sokaklara dökülmüştü.

4 sendikanın çağrısı üzerine şehrin dört bir yanından harekete geçen yürüyüş kolları, parlamentonun ardından akşama doğru meşalelerle cumhurbaşkanlığı sarayının önünde toplandı. Ardından da temsili olarak kurulan seçim sandıklarında FIDESZ’e verilen oylar geri alındı.

Reklam
Reklam

Talep ortaktı; yeni sosyal yasanın geri alınması ve hükümetin alacağı her tür sosyal önlemin sendikalarla mutabakata varılmasından sonra uygulanması.

Hükümet yeni sosyal yasayı uygulamaktan vazgeçmeyeceğini söylüyor.

Polis sendikaları ise gösterilerinin her zaman bu kadar neşeli olmayacağını ima ediyorlar.

Yani Macaristan’ı her anlamda sıcak bir yaz bekliyor.