Macaristan'da zamana karşı yarış

Macaristan'da yetkililer, geçen hafta zehirli atık yayan alüminyum fabrikasının rezervuarının zayıflayan setlerinin önüne 600 metre uzunluğunda yeni bir baraj inşa ediyor.

Macaristan'da hükümet, geçen hafta zehirli atık yayan alüminyum fabrikasının rezervuarının önüne yeni bir set inşa etmek için zamana karşı bir yarışa girişti.

Yeni bir toksik dalga olasılığından kaygı duyuluyor

Setlerden ikisinin yıkılması ve binlerce ton zehirli atığın yayılmasıyla Macaristan ve çevresini etkileyen felakette yedi kişi de hayatını kaybetmişti.

Çevre Bakanı Zoltan İlles, duvarları çatlamış durumdaki rezervuarda halen milyonlarca ton zehirli atık bulunduğunu belirterek, duvarların her an çökebileceğini söyledi.

Reklam
Reklam

İlles, en az üç güne ihtiyaçları olduğunu, eğer bu üç gün içinde herhangi bir sorun yaşanmazsa inşaası tamamlanacak yeni settin yeni bir zehirli atık tsunamisini engelleyebileceğini kaydetti.

Macar yetkililer, Tuna nehrine zehirli atık sızıntısının artabileceği endişesiyle haftasonu bir köyü daha boşaltmıştı.

Pazartesi günkü sızıntının kaynağı olan gölette yeni hasar tespit edilmesi üzerine Kolontar köyünü boşaltma kararı alındı.

Başbakan Viktor Orban gölet duvarının tamamen çöküp, yeni bir kimyasal atık dalgasının çevreye yayılmasının "yüksek ihtimal" olduğunu söyledi.

Başbakan felaketin sorumlularının "çok ağır" hesap vereceklerini de dile getirdi.

İlk dalgada 700 bin metre küp zehirli atık çevreye yayılmıştı.

Macar işçilerin şimdi acil bir baraj inşa etmekte oldukları, özellikle duvarda oluşan çatlağın daha da açılmasından önce bu duvarın tamamlanmasının hayati önemde olduğu kaydediliyor.

Zoltan İlles, 25 metre uzunluğundaki çatlağın pazar günü sabah biraz daha genişlediğini ve duvarın onarılmasının imkansız olduğunu söylüyor.

Reklam
Reklam

İlles çalışmalarını özellikle bir kaç gün içinde yağması beklenen yağmurdan önce tamamlamaları gerektiğini belirterek, ''Aksi taktirde yağmur yağdıktan sonra kalan atık akacak ve settin kuzey bölümü de çökecek'' dedi.

Yeni duvarın 600 metre uzunluğunda 5 ila 7 metre yüksekliğinde olması planlanıyor.

Çevre Bakanı Zoltan Illes çamurun "yüksek miktarda ağır metal" içerdiğini, "eğer bu metaller kurursa, rüzgarla birlikte ağır metal zehirlenmesinin solunum sistemine taşınabileceğini" açıklıyor.

Tuna Nehri'nin geçtiği hat boyunca uzanan Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya acil durum planları yapmaya devam ediyor.

Yetkililer, kirlilikle mücadele için nehirlere kil ve asitten oluşan bir karışım döküyor.