Maddeler Komsiyon'ndan geçiyor

Anayasa değişiklik teklifinin 13., 16., 17., 18. ve 19. maddeleri TBMM Anayasa Komisyonu'ndan geçti. Öte yandan taslağın 14 ve 15'in maddeleri tekliften çıkarıldı.

TBMM Anayasa Komisyonu'nda AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinin görüşmeleri devam ediyor.
Bugünkü görüşmeler, teklifin "TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimlerinin yenilenmesi" başlıklı 12. maddesi üzerinden başladı.
Teklifin 12. maddesi üzerinde verilen "görüşmenin yeterliliği" önergesinin kabulünün ardından madde üzerinde önerge verildi.
Yaklaşık 2 saat süren görüşmelerin ardından madde önergeyle değiştirilerek kabul edildi.

13. MADDE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişiklik teklifinin 13. maddesi kabul edildi.

Reklam
Reklam

TBMM Anayasa Komisyonunda anayasa değişiklik teklifinin 13. maddesi kabul edildi. 13. Maddeye göre, Cumhurbaşkanı'na seferberlik, ayaklanma, savaş gibi hallerde altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir. Olağanüstü hal kararı verildiği gün Resmi Gazete'de yayınlanır ve yürürlüğe girer. TBMM gerekli gördüğü takdirde olağanüstü halin süresini kısaltabilir ve olağanüstü hali kaldırılabilir.

BEŞTE ÜÇ ÇOĞUNLUK ŞARTI

Maddeye göre, TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçimlerin yenilenmesine karar verilebilecek. TBMM genel seçimi ile cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

SEÇİMLER BİRLİKTE YAPILACAK

Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak.

Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilecek.

Seçimlerinin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclis'in ve cumhurbaşkanının yetki ve görevleri, yeni Meclis'in ve cumhurbaşkanının göreve başlamasına kadar devam edecek.

Reklam
Reklam

Bu şekilde seçilen Meclis ve Cumhurbaşkanının görev süreleri de 5 yıl olacak. Teklifin görüşmeleri sürüyor.

14 VE 15. MADDELER ÇIKARTILDI

Tekliften verilen önergeyle 14 ve 15. maddeler çıkartıldı.

Buna göre, kamu tüzel kişiliğinin, kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulması ve üst düzey kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esasların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenleneceğine dair hüküm metinden çıkartıldı.

Merkezi idare kapsamındaki kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceğine dair 15. madde de önergeyle metinden çıkartıldı.

Böylece 21 madde olarak sunulan teklif, 18 maddeye indi.

16. MADDE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Anayasa Komisyonu çalışmaları devam ediyor. Anayasa değişikliği teklifinin 16. maddesi kabul edildi. Teklifin 16. maddesine göre, 'Disiplin Mahkemeleri dışında Askeri Mahkemeler kurulamayacak. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli Askeri Mahkemeler kurulabilir' hükmü yer alıyor.

Reklam
Reklam

Anayasa değişiklik teklifinin 17’inci maddesi kabul edildi

Anayasa Komisyonu çalışmaları kapsamında ele alınan Anayasa değişiklik teklifinin 17'inci maddesi kabul edildi. Maddeye göre, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 13 üyeden oluşacak ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı HSYK doğal üyesi olacak.

Ayrıca, Cumhurbaşkanı'nın seçeceği üye sayısı beşten dörde indirildi, TBMM'nin seçeceği üye sayısı ise altıdan yediye çıkarıldı.

18. MADDE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifinin 18'inci maddesi de komisyonda kabul edildi. 18'inci Madde, Cumhurbaşkanlığı Bütçesini düzenliyor.

20. MADDE KABUL EDİLDİ

Anayasa değişikliği teklifi 20. maddesi kabul edildi.

Anayasa Komisyonu çalışmaları devam ediyor. 20. maddede yapılan değişiklik şu şekilde,"Kanunun yayın tarihinden itibaren altı ay içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu kanunla yapılan değişikliklerin gerektirdiği Meclis İçtüzüğü değişikliği ile diğer Kanuni düzenlemeleri yapar. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenleneceği belirtilen değişiklikler ise Cumhurbaşkanının göreve başlama tarihinden itibaren en geç altı ay içinde Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenir. Kanun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler kaldırılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 27. Yasama dönemi milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi 3/11/2019 tarihinde birlikte yapılır."

Reklam
Reklam

15 MADDE KABUL EDİLDİ

Böylece komisyondaki görüşmelerin 9. gününde kabul edilen teklif sayısı 15'e yükseldi.
Değişiklik teklifindeki, yedek milletvekilliği ve cumhurbaşkanının doğuştan Türk vatandaşı olma şartı ise kaldırılmıştı.